Papyrologisch Instituut

Homerus lezen in de Romeinse tijd

In de oudheid las men al graag auteurs die wij nu ‘klassiek’ noemen. Teksten werden op bestelling gekopieerd. Het handschrift van literaire papyri is verzorgder en regelmatiger dan dat van documentaire teksten. De literaire papyri vormen een brug tussen de tekst zoals wij die kennen uit Middeleeuwse handschriften en de allereerste tekst van de auteur. Naast bekende teksten duiken in de papyrologie ook werken op die niet zijn overgeleverd in de Middeleeuwse handschriften. De bestudering van literaire papyri is een vak apart.

Homerus, Ilias. Herkomst onbekend, 2e eeuw na Chr.

Papyrus Leid.Pap.Inst. inv. 82 = P.L.Bat. 25.6

Klik hier voor een grotere afbeelding.
Klik hier voor de informatie in de LDAB

De Ilias van Homerus was het meest gelezen boek in de oudheid. Op dit kleine fragment staan slechts enkele letters. Na heel wat gepuzzel werd duidelijk dat het hier om stukjes uit de Ilias gaat, boek A 384 en 415-420. Aangezien we de delen van twee kolommen hebben, is het mogelijk de lengte van de kolommen te berekenen: ongeveer 33 regels. Inmiddels zijn in de collecties van München en Pisa stukjes van dezelfde rol ontdekt.

Kolom I (vers A 384)

Kolom II (verzen A 415-420)

πάντῃ ἀνὰ στρατὸν εὐρὺν Ἀχαιῶν· ἄμμι δὲ μά]ντις

α[ἴθ’ ὄφελες παρὰ νηυσὶν ἀδάκρυτος καὶ ἀπήμων]

[σθαι ἐπεί νύ τοι αἶσα μίνυνθά περ, οὔ τι μάλα δήν·]

ν[ῦν δ’ὠκύμορος καὶ ὀϊζυρὸς περὶ πάντων]

[πλεο: τώ σε κακῇ αἴσῃ τέκον ἐν μεγάροισι.]

τ[οῦτο δέ τοι ἐρέουσα ἔπος Διῒ τερπικεραύνῳ]

ε[ἶμ' αὐτὴ πρὸς Ὄλυμπον ἀγάννιφον αἴ κε πίθηται.]

Hesiodus, Vrouwencatalogus. 2e eeuw na Chr.

Papyrus Leid.Pap.Inst. inv. 502-509 I = P. Turner 1

Klik hier voor een grotere afbeelding.
Klik hier voor de informatie in de LDAB

Deze fragmenten vormen een deel van een werk van Hesiodus dat we niet uit Middeleeuwse handschriften kennen, de Vrouwencatalogus, een beschrijving van vrouwen uit de Griekse mythologie die de liefde van een god wonnen.