Logo Universiteit Leiden.

Hoe om te gaan met discriminerende politieke partijen?

op school
Lesduur
1 lesuur (50 min.)
Interesse(s)
gedrag en maatschappij
recht, economie en bestuur
Docent

Hoe moet er in onze democratische rechtsstaat worden omgegaan met partijen als de SGP, die op bijvoorbeeld godsdienstige grondslag andere groeperingen zoals vrouwen discrimineren? Moet daartegen krachtig worden opgetreden of moet het bestaan van deze partijen zelfs positief worden gewaardeerd, omdat zij bijdragen aan een pluriforme democratie? Wat is eigenlijk discriminatie? En welke andere mensenrechten spelen in deze discussie een rol? Hoe belangrijk zijn politieke partijen en het recht om daarop te kunnen stemmen voor de democratie? Hoe kan een democratie zichzelf beschermen tegen ondemocratische en discriminerende politieke partijen? Deze onderwerpen komen aan bod in een interactief college.