Logo Universiteit Leiden.

nl en

Star Wars en religie

Locatie
op school
Taal
Nederlands
Lesduur
1 lesuur (50 min.)
Interesse(s)
cultuur, geschiedenis, religie en filosofie
Docenten
Markus Davidsen  (University Lecturer)

Er bestaat een nieuwe religie die gebaseerd is op de Star Wars-films: het jediïsme. Aanhangers van het jediïsme noemen zichzelf Jedi Knights (jedi-ridders) en geloven in the Force (de Kracht), en hoewel het jediïsme zich voornamelijk op internet afspeelt, is het in Amerika en in een aantal andere landen een officieel erkende religie. De nieuwe Star Wars-films lijken tot een groei van het jedïisme te leiden. In de dagen voor de première van Star Wars Episode VII: The Force Awakens stond er bijvoorbeeld in de krant te lezen dat de Engelse Jedi Church dagelijks duizend nieuwe aanmeldingen ontving. 

In deze gastles werpen we een blik op hoe het jediïsme in elkaar zit. We kijken een interview met Alex Bird, een lid van de Temple of the Jedi Order, en analyseren een aantal leerlingen uit de “16 Basic Teachings of the Jedi”. Vervolgens  proberen we op een wetenschappelijke manier samen de vraag te beantwoorden hoe het mogelijk is dat er een nieuwe religie kon ontstaan op basis van Star Wars. Een deel van het antwoord zoeken we in de Star Wars-films zelf. We gaan op zoek naar de ‘religieuze bouwstenen’ in Star Wars (de Jedi-ridders, de Kracht, en de ethiek van de Jedi Code). We kijken ook naar hoe de real-life Jedi-ridders de religieuze bouwstenen uit Star Wars een eigen draai geven en komen tot de conclusie dat er twee vormen van jediïsme bestaan: een die naast Star Wars inspiratie zoekt in het boeddhisme en draait om meditatie en zelfontwikkeling, en een die naast Star Wars inspiratie zoekt in het christendom en officieel erkent is geworden als godsdienst in de VS en een aantal andere landen.

Voor deze gastles is een goede beheersing van het Engels vereist, omdat gebruik wordt gemaakt van tekst en beeldmateriaal uit de originele film.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie