Logo Universiteit Leiden.

gedrag en maatschappij
taal, literatuur en communicatie
Docent

Dezelfde informatie kun je op verschillende manieren verwoorden. Zo kun je een glas dat voor 50% gevuld is zowel 'halfvol' als 'halfleeg' noemen. De keuze voor een bepaalde formulering heeft consequenties: het maakt uit of politici de Europese Unie omschrijven als 'één grote familie' of als 'een bodemloze put', of journalisten het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer typeren als een 'vrijheidsstrijder' of als 'terrorist', en of de NS spreekt van 'stoptreinen' of van 'sprinters', etc.

In dit interactieve gastcollege onderzoeken we hoe Nederlandse politici stilistische keuzes strategisch inzetten. We richten ons daarbij in het bijzonder op PVV-leider Geert Wilders. Wilders is een van de langstzittende politici op het Haagse Binnenhof, maar hij heeft het imago een ‘politieke buitenstaander’ te zijn. Hoe doet Wilders dit toch? Hoe zet Wilders zijn taalgebruik in om dit imago te creëren en in stand te houden?