Logo Universiteit Leiden.

Middelnederlandse letterkunde en een oude putdeksel in Rome

op school
Lesduur
1 lesuur (50 min.)
Interesse(s)
cultuur, geschiedenis, religie en filosofie
taal, literatuur en communicatie
Wim van Anrooij  (Professor of Dutch Literature before Romanticism)

In Rome staan dagelijks talloze toeristen in de rij voor de Santa Maria in Cosmedin. In de voorhal van die oude kerk is een grote steen aan de muur bevestigd die bekend staat als de Bocca della Verità, de Mond der Waarheid. De steen heeft een diameter van 1 meter 75 en vertoont een vervaarlijk uitziend gezicht, met gaten op de plaats van de ogen, de neus en de mond. In de antieke oudheid heeft deze steen vermoedelijk dienst gedaan als putdeksel, maar tegenwoordig functioneert hij als leugendetector. Wie zijn hand in de mond van het beeld steekt en een leugen vertelt, loopt het risico dat zijn hand wordt afgebeten. Zo luidt althans het verhaal dat her en der de ronde doet. YouTube bevat tientallen filmpjes van toeristen die hun hand in de mond van het beeld steken. Waar komt deze opmerkelijke traditie vandaan? Dichters schrijven over de steen sinds de late Middeleeuwen en kunstenaars hebben hem in beeld gebracht van de vijftiende eeuw tot heden. Tijdens de gastles zal uitgebreid worden stilgestaan bij de traditie in woord en beeld en wordt aandacht besteed aan het vroegste geschreven getuigenis in Europa, dat – toch wel onverwacht – uit het graafschap Holland afkomstig blijkt te zijn.