Logo Universiteit Leiden.

Door vreemde ogen: Nederland van buitenaf bekeken

Deze gastles is vanaf januari 2019 weer beschikbaar.

op school
Lesduur
1 lesuur (50 min.)
Interesse(s)
cultuur, geschiedenis, religie en filosofie
gedrag en maatschappij
taal, literatuur en communicatie
Docent

De meesten van ons groeiden op in Nederland. Daardoor zijn we door een door vertrouwd met de gewoontes en tradities van het land. Maar soms maakt die intieme vertrouwdheid ons ook blind voor de eigenaardigheden van Nederland en haar cultuur: wat volkomen vanzelfsprekend lijkt voor ons is dat niet voor iemand die vanuit het buitenland naar Nederland kijkt. Soms kan het daarom nuttig zijn om de eigen cultuur te bekijken door vreemde ogen.

In deze les proberen we dat te doen. We bestuderen de manier waarop buitenlandse media Nederland begrijpen. Wat valt op? En wat kunnen wij daarvan leren? We concentreren ons op het vraagstuk van Zwarte Piet.

Benodigde literatuur: Krantenartikelen die door de gastdocent ter beschikking worden gesteld (enkele krantenartikelen zijn in het Engels).