Logo Universiteit Leiden.

vrijdag 14 oktober 2022
De Reehorst

Ede

Op 14 oktober 2022 wordt in de Reehorst in Ede het Congres Levende Talen 2022 georganiseerd, met als thema ‘Vakvernieuwing: kansen voor het talenonderwijs’. Er is een speciale track voor lerarenopleiders mvt, met aandacht voor vernieuwende aanpakken en inzichten uit recent onderzoek in het mvt curriculum.

Programma voor mvt-opleiders

Ochtendworkshop: Doeltaal Digitaal

Marrit van de Guchte (vakdidactica Duits, Universiteit van Amsterdam) en Eline van Batenburg (vakdidactica Engels, Hogeschool van Amsterdam)

In deze workshop laten wij zien hoe docenten het doeltaalgebruik tussen leerlingen kunnen stimuleren door ze online met elkaar te laten communiceren. In het project Doeltaal Digitaal hebben docenten en onderzoekers taaltaken ontworpen die leerlingen uitvoeren via audio-, video-, en tekst-chatgesprekken. Tijdens deze online interactie wordt de doeltaal veelvuldig gebruikt, hebben leerlingen plezier en voelen ze minder angst om te communiceren. In de workshop ontdek je welke taken je het beste kunt inzetten, chat je zelf in de vreemde taal en leer je hoe je online feedback geeft en vertaaltools op een effectieve manier inzet.

Middagworkshop: Which turn to take? Docent-leerling interactie in de mvt-les

Nienke Smit (lerarenopleider, Universiteit Utrecht)

In deze workshop worden resultaten van een grootschalig observatie onderzoek gepresenteerd. We ontrafelen hoe veelvoorkomende verbale gedragspatronen in de klas ontstaan en kijken daarna naar opties om de patronen te veranderen. Wat kan een docent die veel vragen in de doeltaal stelt, maar (te) weinig respons van leerlingen krijgt daar aan doen? Vervolgens bespreken we kansen voor pedagogical translanguaging: het bewust en flexibele gebruik van meer dan één taal. Tijdens de workshop ervaar je hoe je met slechts kleine verbale aanpassingen meer uit docent-leerling interactie kunt halen.

Meer informatie en aanmelding

Zie voor meer informatie en aanmelding de website van het Congres Levende Talen 2022.