Logo Universiteit Leiden.

Online workshop voor opleiders mvt: interculturele competentie

donderdag 26 november 2020
Online

Het Expertisecentrum mvt organiseert drie online workshops voor mvt-opleiders, rond de thema’s cultuur en extensief lezen. Aanmelden is kosteloos. Er is een maximum aan het aantal deelnemers, om interactie te bevorderen. Enkele dagen voor de workshop ontvangen de deelnemers de link om hieraan deel te nemen.

Interculturele competentie

Esther Schat (docente Spaans op het Spinoza Lyceum in Amsterdam/promovenda Dudoc Alfa bij de Universiteit Utrecht)

Donderdag 26 november 2020 van  10.00 tot 11.30 uur

Interculturele competentie is een belangrijk doel van taalonderwijs. Interculturele competentie verwijst naar het vermogen om effectief en gepast te kunnen communiceren met mensen uit andere culturen gebaseerd op houding, kennis en vaardigheden. In de praktijk zien we echter  dat cultuur in de mvt-les op een statische manier wordt onderwezen waarbij er vooral kennis wordt overgedragen over de doeltaalcultuur.
In mijn onderzoek heb ik onderzocht hoe je jeugdliteratuur kunt inzetten om zowel aan interculturele als een talige doelen te werken. In deze lezing zal ik een aantal ontwerpprincipes presenteren waarmee mvt docenten zelf aan de slag kunnen in hun literatuurlessen.

Meld u aan met het webformulier.

De andere workshops

Vrijdag 9 oktober 2020: Vrij lezen als vakinhoudelijke en vakdidactische invulling van het curriculum van de lerarenopleiding

Donderdag 8 april 2021: Mvt-onderwijs & cultuurbewustzijn, hoe dan?