Universiteit Leiden

nl en

Leiden Institute of Physics

Aankomende studenten

Natuurkunde studeren in Leiden

Klik hier voor voorlichtingsactiviteiten.
Hier vind je meer informatie over de opleiding Natuurkunde.

Natuurkunde is een spannende zoektocht naar de geheimen van de natuur. De combinatie van theorie en experiment, van modellen en meetgegevens en van hypothesen en feiten maakt het altijd afwisselend. De onderwerpen kunnen variëren van de studie van het allerkleinste (nanofysica), via de studie van levensprocessen (biofysica) tot de studie van het allergrootste (astrofysica).

Door gebruik te maken van geavanceerde apparatuur en het wiskundig analyseren van de uitkomsten, wordt het mogelijk om iets wat onmeetbaar leek, toch heel precies te bepalen. Vele technische toepassingen vinden hun oorsprong in de natuurkunde: laser, computer en MRI scanner zouden zonder hedendaagse natuurkunde niet bestaan.

     

Je bent gefascineerd door wetenschappelijke vragen. Je wilt begrijpen hoe de wereld natuurkundig in elkaar zit en er vat op krijgen. Je vindt natuurkunde op school leuk en voor wiskunde en ander exacte vakken behaal je gemakkelijk 7 en hoger. Daarnaast beschik je over een goed doorzettingsvermogen. Een redelijke beheersing van het Engels is belangrijk omdat vele studieboeken in het Engels geschreven zijn. De colleges in het eerste jaar van de studie zijn wel in het Nederlands en die in het tweede jaar grotendeels.

Leiden is sterk in 'Fundamentals of Science', met onderzoek in het hele spectrum van quantumeffecten op nanoschaal tot het ontstaan van het heelal (Kosmologie), maar ook Fysica van Levensprocessen. Leiden heeft ook een Sterrenkunde Instituut en een zelfstandige Sterrenkunde opleiding. We bieden de mogelijkheid aan om een dubbele studie natuurkunde/sterrenkunde of natuurkunde/wiskunde te beginnen. Overstappen in het 1e jaar is ook mogelijk. Een veel gestelde vraag gaat over het verschil tussen Leiden en Delft: daar hebben we een aparte folder voor gemaakt.

Na de studie Natuurkunde ligt de wereld voor je open. Studenten Natuurkunde hebben tijdens hun studie vakkennis en academische vaardigheden opgedaan en hebben in het bijzonder geleerd problemen analytisch te benaderen. Met een masterdiploma op zak maak je een uitstekende kans op een baan op academisch niveau. Wil je meer weten over waar onze afgestudeerden terecht zijn gekomen? Neem dan een kijkje in het Alumni Magazine. Ongeveer 50% van de afgestudeerde masterstudenten komen terecht in het onderzoek en gaan promoveren. Deze vervolgopleiding duurt vier jaar: je schrijft dan een proefschrift en mag jezelf promovendus noemen. Na vier jaar, als je je proefschrift succesvol hebt verdedigd, ontvang je de titel Doctor of Philosophy (PhD). Vervolgens kun je aan de slag als onderzoeker in binnen- of buitenland, in het bedrijfsleven of aan een universiteit of onderzoeksinstelling. Ook als je niet het onderzoek in wilt zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt voor masters uitstekend: de meeste afgestudeerden kunnen onmiddellijk kiezen uit diverse aanbiedingen. Ze komen terecht op de afdeling Research & Development van bedrijven, maar ook in management- en beleidsfuncties. Kijk voor de top 12 startfuncties natuurkunde op de site Loopbaan na Natuurkunde.

Je wordt toegelaten tot de studie Natuurkunde als je voldoet aan een van de volgende eisen:

  • VWO-diploma profiel Natuurkunde en Techniek
  • VWO-diploma en ander profiel maar dan met aanvullende vakken Wiskunde B en Natuurkunde (ook deelcertificaten gelden)
  • propedeuse HBO Technische Natuurkunde met een gemiddelde cijfer 7 en aanvullende deelcertificaten Wiskunde B en Natuurkunde met een cijfer hoger dan een 7 plus een gesprek met de studieadviseur in het Engels
  • diploma IB (International Baccalaureate) met Wiskunde en Natuurkunde en een extra vak op 'high level' en een goede beheersing van de Nederlandse taal
  • een Colloquium Doctum procedure (als je 21 jaar of ouder bent) en aanvullende deelcertificaten Wiskunde B en Natuurkunde met een cijfer hoger dan een 7 plus een gesprek met de studieadviseur

Heb je nog vragen neem dan contact op met de Studieadviseur, Mw. Dr. Hara Papathanassiou.

Aanvullende eis

Verder word je geacht om deel te nemen aan een meeloopdag als je een propedeuse HBO Technische Natuurkunde of een Colloquium Doctum bezit, zodat je een beter beeld van de studie kan krijgen. Aanmelden voor een meeloopdag kan via het aanmeldformulier.

Voor degenen met een andere vooropleiding raden we een meeloopdag ten zeerste aan.

Inschrijven voor de studie en overige informatie over vakken, dubbelprogramma's klik hier.

This website uses cookies. More information