Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Phakic intraocular lens implantation: A life-long patient journey

  • Z.S. Gaurisankar
Date
Tuesday 22 November 2022
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. G.P.M. Luyten

Summary

Dit proefschrift heeft betrekking op de implantatie van de iris-gefixeerde Artisan lens voor correctie van een (hoge) brilsterkte bij volwassenen. Een lange follow-up van deze patiënten in de afgelopen decennia heeft ons waardevolle kennis opgeleverd rondom het proces vanaf implantatie tot aan het verwijderen van de Artisan lens. Gezien bijziendheid een wereldwijd groeiend probleem is, is de verwachting dat deze behandeling vaker toegepast zal worden en dat elke oogarts een dergelijke patiënt vaker in zijn/haar praktijk zal treffen.

Zo blijkt uit dit proefschrift dat deze behandeling veilig en effectief is, maar levenslange follow-up essentieel blijft. Andere interessante inzichten zijn bijvoorbeeld de toename in aslengte over tijd van ogen die bijziend zijn, op volwassen leeftijd; dat de bepaling van de positie van de iris-gefixeerde lens per apparaat wat kan verschillen en dat een combinatie-procedure van het verwijderen van de lens en een staaroperatie veilig kan.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.