Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Pain and it's consequences in dementia

  • A.H. Kok
Date
Thursday 31 March 2022
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. W.A. Achterberg

Summary:

De centrale doelen van dit proefschrift zijn 1) het onderzoeken van de complexe relatie tussen dementie, pijn, probleemgedrag en ADL functioneren bij mensen met dementie en 2) het onderzoeken van de betrouwbaarheid en validiteit van een nieuwe, internationale, pijnobservatieschaal: Pain Assessment in Impaired Cognition; PAIC, om pijn bij mensen met dementie op te kunnen sporen.

Uit de verschillende onderzoeken kunnen we concluderen dat pijnmanagement bij mensen met dementie een uitdaging is en dat dit op verschillende vlakken aandacht behoeft, waaronder het beoordelen van de pijn. Daarnaast is gebleken dat de relatie tussen dementie, pijn, probleemgedrag en ADL functioneren complex is en dat er vaak geen gebruikgemaakt wordt van valide meetinstrumenten. Een belangrijke bevinding is dat achteruitgang in ADL functioneren een rode vlag is voor de aanwezigheid van pijn, onafhankelijk het stadium van de dementie. Onderzoek naar de PAIC laat zien dat het een veelbelovende pijnobservatieschaal is om pijn bij mensen met dementie te kunnen meten.
 

Uit dit proefschrift vloeien een aantal belangrijke aanbevelingen voor de praktijk voort:
1. Verbeteren van pijnmanagement bij mensen met dementie start bij de bewustwording van de gevolgen van pijn, zoals probleemgedrag en achteruitgang van ADL functioneren.
2. Interdisciplinaire onderwijsvormen, waaraan verschillende zorgprofessionals tegelijkertijd deelnemen, kan hieraan bijdragen.
3. Door gebruik te maken van een stapsgewijze aanpak (b.v. STA-OP!) waarin het gebruik van een betrouwbaar en valide meetinstrument, zoals PAIC15, een onderdeel is, kan pijn tijdig herkend en behandeld worden.
4. Het implementeren van een multidisciplinair pijnteam is een belangrijke stap in het verbeteren van pijnmanagement.

 

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.