Universiteit Leiden

nl en

Conference | Seminar

International PhD Seminar on Slavery, Servitude & Extreme Dependency

Date
Wednesday 25 November 2020 - Thursday 26 November 2020
Location
Zoom

This unique seminar is the result of the close cooperation between Bonn University’s new Center for Dependency and Slavery Studies (BCDSS), the Leiden Slavery Studies Association (LSSA) at Leiden University, and the University of Hull’s Wilberforce Institute for the Study of Slavery and Emancipation. In light of the recent explosion of academic and public interest in historical and modern cases of slavery, servitude, and other forms of extreme dependency, these three institutions are committed to organizing joint activities aimed at cross-pollination and the promotion of new avenues of inquiry into these important themes. 

The seminar is specifically aimed at PhD (and postdoctoral) researchers from Bonn, Leiden, and Hull. We kindly invite applications from current doctoral candidates whose research covers any aspect of slavery, servitude, or extreme dependency in any geographical setting and any time period. We welcome both research proposals and more advanced works (e.g. a dissertation chapter or article), as well as papers that give an overview of the project in its entirety.

For further information, please contact Damian Pargas (d.a.pargas@hum.leidenuniv.nl). 

Program


Thursday, 25 November

9:30-9:45 Welcome and introduction
Damian Pargas (Leiden University)

9:45-10:00 Impulse for Session 1
Karwan Fatah-Black (Leiden University)

10:00-10:45 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Esther Baakman (Leiden University), “Slavery in the Dutch Periodical Press, 1630-1795”

10:45-11:00 Break

11:15-12:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Carolina Monteiro (Univ. Leiden), “Beyond numbers: Challenges of conducting research on slavery in Dutch Brazil from a cultural and socio-historical approach (1630-1654)”

12:00-12:15 Break

12:15-13:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Eline Rademakers (Leiden University), “Negotiaties and the Plantation Economy of the Colony of Suriname”

13:00-14:00 Lunch

14:00-14:15 Impulse for Session 2
Michael Zeuske (Leipzig University)

14:15-15:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Stanislav Mohylnyi (BDDSS), “Power Relations and Social Dependencies across Ukrainian Borderlands in the 17th and 18th centuries”

15:00-15:15 Break

15:15-16:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Viola Muller (Utrecht University), “Illegalization as Immobilization? New Forms of Unfreedom during the Second Slavery”

16:00-16:15 Break

16:15-17:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Maysa Espindola Souza (BCDSS), “The Colonial Justice in Sao Tome and Principe, 1850-1930”


Friday, 26 November

10:00-10:15 Impulse for Session 3
Chioma Daisy Onyige (University of Port Harcourt, Nigeria)


10:15-11:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Bosha Bombe Reta (University Of Pavia), “A Historical Anthropology of Slavery & Serfdom in Wolaita (Southern Ethiopia)”

11:00-11:15 Break

11:15-12:00 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Lisenne Delgado (Utrecht University), “Human Rights and Transatlantic Slavery”

12:00-13:00 Lunch

13:00-13:45 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Saphia Fleury (Univ. Of Hull), “Child trafficking and exploitation in the context of climate change”

13:45-14:00 Break

14:00-14:45 (15 min. presentation + 30 min. discussion)
Catherina Wilson (Leiden University), “Spaces of Freedom amongst African Urban Refugees in Contemporary Dar Es Salaam (Tanzania)”

14:45-15:00 Break

15:00-16:00 Breakout Room Discussions (per session group)

16:00-16:15 Concluding Remarks
Jeff Fynn-Paul (Leiden University)

This website uses cookies.  More information.