Universiteit Leiden

nl en

Festival | Middle Eastern Culture Market 2019

Derwisj dans

Date
Sunday 1 December 2019
Time
Series
Performances @ Middle Eastern Culture Market 2019
Location
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Room
Tempelzaal

This event is in Dutch

Derwisjdans is draaien, draaien, draaien om de eigen as naar Eenheid. Deze wervelende soefi-dans maakt deel uit van de ‘ zikr’ , een soefi-ritueel waarin ook gebeden, poëzie en muziek een plaats hebben. 

De presentatie in de hal van het museum, wil gelegenheid bieden tot het beleven van soefi-ritueel en derwisjdans.  Omdat de bewegingen heel eenvoudig zijn, zal voor iedereen deelname mogelijk zijn.  De muziek zal een brug slaan tussen onze westerse aard en een oosters ritueel. 

Na een korte introductie, volgt een demonstratie van de repeterende basisbewegingen uit de soefi-traditie. Het publiek kan hier meteen al in mee. Het gaat niet om de rituele vorm, maar om de beleving van Eenheid en de vrede die daarin te vinden is. 

Dit optreden wordt uitgevoerd door Jeanne Lendfers.

in co-creatie met: 
Marc Lendfers: dansdocent 5-Rhythms, verzorgt de muziek
Carla Lagendijk: leraar Een Cursus in Wonderen, soefivriend en derwisjdanser  
Elma Tigchelaar: craniosacraal-therapeut, soefivriend en derwisjdanser  

Het leven van Jeanne Lendfers is persoonlijk en professioneel gewijd aan het innerlijk pad naar Zelf-herkenning. Sinds 2005 heeft ze hiertoe haar praktijk INNE, voor innerlijk werk, in Waddinxveen. 

In 2000 is ze in aanraking gekomen met soefisme en de derwisjdans. Sindsdien is het pad van de dansende derwisj deel van haar spiritueel leven, raakte ze bevriend met diverse authentieke soefi-gemeenschappen en nam ze in vriendschap en vrijheid deel aan hun bijeenkomsten in Nederland, Turkije en India. 
 

Fotograaf: Hans Tibben
This website uses cookies.  More information.