Universiteit Leiden

nl en

Festival | Middle Eastern Culture Market 2019

Boekpresentatie 'Gaan liggen om te sterven' van Adalet Ağaoğlu | Interview vertaler Hanneke van der Heijden

Date
Sunday 1 December 2019
Time
Series
Lectures@Middle Eastern Culture Market
Location
Rijksmuseum voor Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Room
Leemanszaal

This event is in Dutch

Uitgeverij Jurgen Maas presenteert op de Midden Oosten cultuurmarkt de vertaling van de spraakmakende Turkse roman Gaan liggen om te sterven, Amsterdam, Jurgen Maas, 2019. Dit is de eerste roman van de Turkse schrijfster Adalet Ağaoğlu, door Hanneke van der Heijden in het Nederlands vertaald. Adalet Ağaoğlu is minstens zo’n belangrijke schrijver als de Turkse nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, alleen in het buitenland minder bekend.

Petra de Bruijn (specialist Turkse literatuur, Universiteit Leiden) interviewt vertaler Hanneke van der Heijden. Zij zullen praten over de speciale positie van Adalet Ağaoğu in de Turkse literaire wereld. Daarnaast bespreken ze hoe Adalet Ağaoğlu aan de hand van dit grotendeels autobiografische boek de eerste generatie Turken beschrijft die opgroeiden onder het secularistische regime van de in 1923 pas opgerichte republiek.

Het eerste exemplaar van dit boek wordt vervolgens aangeboden aan Nazmiye Oral.

Nazmiye Oral is een Turks-Nederlandse schrijfster en actrice. Ze speelde zowel in Nederland als buitenland in de theatervoorstelling 'Gesluierde Monologen', een stuk van Adelheid Roosen over islamitische vrouwen. Oral werkte een tijd voor het televisieprogramma De dialoog van de Nederlandse Moslim Omroep.

Hanneke van der Heijden studeerde Taalwetenschap en Turkologie. In de jaren negentig doceerde ze aan de vakgroep Nederlands van de Universiteit van Ankara. Sindsdien werkt ze als literair vertaler (o.a. romans van Orhan Pamuk, Ahmet Hamdi Tanpınar en Yusuf Atılgan) en als tolk. Daarnaast publiceert ze over literatuur en cultuur in Turkije (zie ook: http://www.literatuuruitturkije.nl/)

*Places are limited. First-come, first-serve basis applies. Registration possible at the day of the event

This website uses cookies.  More information.