Universiteit Leiden

nl en

Festival | Middle Eastern Culture Market 2019

'De hemel in de hand’: een kennismaking met het astrolabium

Date
Sunday 1 December 2019
Time
Series
Workshops @ Middle Eastern Culture Market 2019
Location
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Room
Trajanuszaal

This event is in Dutch. 

Het astrolabium is één van de meest iconische wetenschappelijke instrumenten uit de middeleeuwse Arabische wetenschappelijke traditie. Het instrument dat waarschijnlijk in de late antieke oudheid werd uitgevonden maar in de Middeleeuwse Islamitische wereld werd geperfectioneerd dankzij zijn veelzijdigheid en draagbaarheid, een symbool voor de wetenschappelijke traditie in middeleeuwse Arabische wereld. 

Het instrument komt niet alleen voor in wetenschappelijke werken, maar ook in soefistische werken zoals die van al-Roemi en literaire werken zoals de 1001 nachten komt het astrolabium aan bod. Veel toonaangevende musea hebben vaak prachtige astrolabia in hun vitrines en alhoewel het een wetenschappelijk instrument betreft, worden deze instrumenten al te vaak als “islamitische kunst’ tentoongesteld. 

Deze korte workshop heeft als doel om deelnemers aan de hand van een functioneel kartonnen model van het astrolabium kennis te laten maken met de geschiedenis, anatomie en de werking van het instrument. Na een korte theoretische presentatie zullen deelnemers aan de hand van een praktische opdracht persoonlijk ervaren hoe dit instrument werd gebruikt. 

Over Hüseyin Şen

Hüseyin Şen, werd geboren in Almelo. Na een bachelor in Luchtvaarttechnologie, studeerde hij wetenschapsgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is Şen promovendus bij het Mathematisch Instituut in Utrecht, waar zijn onderzoek onder begeleiding van Prof. Jan Hogendijk zich richt op het leven en astronomisch werk van de 16de eeuwse Osmaanse astronoom/uitvinder Taqī al-Dīn ibn Ma’rūf (gest. 1585).

*Places are limited. First-come, first-serve basis applies. Registration possible at the day of the event

This website uses cookies.  More information.