Universiteit Leiden

nl en

Lecture | Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur | 2019 (III)

De Levende Koran

Date
Sunday 17 November 2019
Time
Explanation
Gratis te bezoeken, aanmelding vereist
Location
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Room
Leemanszaal

This event is in Dutch

Teksten uit de Koran rouleren overal in de Islamitische wereld: ze staan geschreven in moskeeën en op openbare gebouwen, uitdrukkingen worden gebruikt in alledaagse gesprekken, koranische verzen worden geciteerd tijdens de veiligheidsinstructies in vliegtuigen en natuurlijk fungeert de tekst in rituele contexten.

Hoe beïnvloeden opvattingen over de koran als tekst, en als boek, de discussie over het gebruik van Koranische teksten in de openbare ruimte? Kun je je mobiele telefoon op de grond leggen nadat je er Koranische verzen op gelezen hebt? Mag de koran hardop voorgelezen worden door een computer of door een vrouw? Zijn er beperkingen aan het materiaal waarop en waarmee Koranische verzen geschreven kunnen worden? In dit college bespreken we een aantal voorbeelden van de vorm waarin de koran in het dagelijkse leven voorkomt en de discussies die dat oproept in heden en verleden. 

 

 

 

 

Deze lezing is de eerste lezing uit een serie van drie

22 Maart 2020 - ‘De Koran van Uthman: Het begin van de Koranische manuscripttraditie in de 7de eeuw’ door Marijn van Putten

17 mei 2020 - ‘De Koran in Oost en West: Een heilig boek als onderdeel van een moeizame dialoog’ door Arnoud Vrolijk

Over Petra Sijpesteijn

Petra Sijpesteijn is hoogleraar Arabisch. Haar onderzoek richt zich op de reconstructie van het dagelijks leven van moslims en niet-moslims in de begintijd van de islam op basis van tot nu toe weinig gebruikte bronnen uit die tijd: papyri. Sinds 2017 leidt Sijpesteijn een internationaal onderzoeksproject getiteld "Embedding Conquest: Naturalising Muslim Rule in the Early Islamic Empire (600-1000)", gefinancierd door de European Research Council.

Aanmelden & praktische informatie

De toegang is gratis, maar aanmelding via de knop hieronder is vereist. Na de lezing is er koffie en thee voor alle bezoekers. Ben je in het bezit van een museumkaart, vergeet deze dan niet mee te nemen! Deze lezing is in het Nederlands. 

This website uses cookies.  More information.