Universiteit Leiden

nl en

Lecture | Boekpresentatie & Filmvoorstelling

De laatste shariarechtbank van Europa

Date
Tuesday 26 November 2019
Time
Explanation
Dit evenement is gratis maar vanwege beperkte zitplaats is reservering noodzakelijk
Location
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Room
C131

Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan Universiteit Leiden, presenteert op 26 november zijn nieuwste boek 'De laatste shariarechtbank van Europa'.

De rechtbank in kwestie ligt in het oostelijke puntje van Griekenland waar Maurits Berger onderzoek heeft gedaan. Dit onderzoek leverde een korte documentaire op, en zijn nieuwste boek. Het boek, dat leest als een reisverslag, geeft een unieke inkijk in de werking van die rechtbank. Het bestaan van de rechtbank roept veel vragen op. Waarom willen mensen naar een religieuze rechtbank; wie gaan erheen;  hoe denkt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens daarover; op welke rechten mag een religieuze minderheid aanspraak maken? Tijdens de boekpresentatie zal Maurits Berger zijn korte documentairefilm  laten zien en aan de hand daarvan en het boek bespreekt hij deze vragen. 

Daarbij zal hij ook ingaan op de rol van een shariarechtbank in de Nederlandse context. Hierbij wordt hij van kritisch commentaar voorzien door Leo Lucassen (hoogleraar Geschiedenis van Migratie) en Nadia Sonneveld (islamitisch familierecht).

 

Na het evenement volgt een borrel en is er gelegenheid om het boek aan te schaffen. 

Dit evenement is gratis maar vanwege beperkte zitplaats is reservering noodzakelijk

This website uses cookies.  More information.