Universiteit Leiden

nl en

Lecture | Kaiser Spring Lecture

The Moon as detector of particles (in Dutch)

  • Prof. Dr. Stijn Buitink (VU Brussel)
Date
Saturday 9 March 2019
Time
Series
Kaiser Spring Lectures 2019
Location
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Register now

Please note: this lecture will be in Dutch

De aarde wordt voortdurend bestookt met een bombardement aan hoogenergetische deeltjes. Deze deeltjes worden gemaakt in ontploffende sterren en superzware zwarte gaten, en hebben een energie die vele malen groter is dan wat we op aarde kunnen bereiken met bijvoorbeeld de Large Hadron Collider van CERN. Het detecteren van kosmische deeltjes is een nieuwe manier om naar het heelal te kijken en meer te leren over de meest explosieve fenomenen in het universum.

In de afgelopen eeuw zijn er veel technieken ontwikkeld om de deeltjes te meten en telkens bleek dat er nog grotere detectoren gebouwd moesten worden om nog extremere deeltjes in kaart te brengen. Om op de allerhoogste energie te zoeken hebben we een detector nodig ter grootte van de maan. Met behulp van een nieuwe generatie radiotelescopen (LOFAR in Nederland en in de nabije toekomst de Square Kilometer Array in Australië) is het inderdaad mogelijk om de maan in een deetljesdetector te veranderen. In deze lezing zal Stein Buitink van de Vrije Universiteit Brussel uitleggen hoe dat mogelijk is en wat voor ontdekkingen we in de toekomst van deze techniek kunnen verwachten.

Programme

The lecture starts at 14:00 and is meant for general public. After the lecture there is an opportunity to ask questions. For those who want to, there is the possibility to participate in a guided tour through the Old Observatory.

13:15  Doors open (coffee and tea available)
14:00 Lecture incl. 15 minutes for questions
15:15 Guided tour of the Old Observatory
16:00 End

Tickets

The tickets for the lecture cost € 4.00 per person. If you also want to take the guided tour, you can buy a combination ticket for € 8, -.

Four Saturdays full of astronomy

The Leiden Astronomical Student Society 'F. Kaiser 'and the Leiden Old Observatory organise the traditional Kaiser Spring Lectures, the annual series of lectures for the general public. Four experts from both Leiden University and abroad will come to the Old Observatory to give a lecture on a central theme for the promotion of astronomy.

In honour of the 50-year jubilee of the moon landing, the theme this year is 'Back to the Moon'.

Two of these four lectures will be in English.

Register

This website uses cookies.  More information.