Universiteit Leiden

nl en

Lecture

Een middag met Omar Khayyám

  • Leonore Biegstraaten
  • Jos Coumans
  • Jan Keijser
Date
Saturday 3 November 2018
Time
Location
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Room
147

Omar Khayyam (ca. 1048-1131) is in het Westen wellicht een van de bekendste geleerden en dichters uit de islamitische wereld. De kwatrijnen die aan hem zijn toegeschreven zijn vertaald in bijna alle talen van de wereld. Deze behandelen thema’s zoals hedonisme, liefde en wijn, carpe diem, kritiek op Gods schepping en het hiernamaals. Edward Fitzgeralds (1809-1883) vertaling creëerde een ware rage in England en de Verenigde Staten waar dichters en schrijvers zoals T.S Eliot, Ezra Pound, Mark Twain en Agatha Christie geïnspireerd raakten. De kwatrijnen waren zo geliefd dat ze een collectors item werden. Een  bekende anekdote is de editie van Sangorski & Sutcliffe die kosten noch moeite spaarden om de mooiste, en duurste, uitgave van de kwatrijnen te maken, gebundeld in  The Great Omar – A Copy of The Rubáiyát of Omar Khayyám:

 “Do it and do it well; there is no limit, put what you like into the binding, charge what you like for it; the greater the price, the more I shall be pleased; provided only that it is understood, that what you do, and what you charge for, will be justified by the result; and the book when finished is to be the greatest modern binding in the world; these are the only instructions.”

De kaft was bezet met edelstenen en goud en uiteraard was het boek schitterend geïllustreerd. De editie ontleende uiteindelijk vooral zijn faam omdat hij onderging met de R.M.S. Titanic. (zie ook http://leidenmedievalistsblog.nl/articles/the-moving-finger).

Op zaterdag 3 november organiseert de track Perzisch samen met het Nederlands Omar Khayyam Genootschap een bijeenkomst over de betekenis van Omar Khayyam. Iedereen is van harte welkom.

This website uses cookies.  More information.