Universiteit Leiden

nl en

Leids Symposium Methoden Journalism Studies

Date
Friday 20 January 2017
Time
Location
University Library
Witte Singel 27
2311 BG Leiden
Room
Vossiuszaal

Op 20 januari organiseert de Leerstoelgroep Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden een symposium over onderzoekmethoden van journalism studies.

De journalistiek als maatschappelijk verschijnsel, dat is het onderwerp van het vakgebied Journalism Studies. Het bestudeert zowel degenen die die journalistiek maken, als de producten en de mensen die die producten gebruiken of consumeren. Het is een relatief nieuw vakgebied dat theorie├źn en methoden leent  bij uiteenlopende andere vakgebieden als sociologie, psychologie, antropologie en taalkunde. Over de onderzoeksmethoden van het vak gaat het symposium dat de Leidse Leerstoelgroep Journalistiek en Nieuwe Media op 20 januari organiseert in Leiden.

Onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen laten hun licht schijnen over nieuwe ontwikkelingen, geven een vlootschouw van methodologische innovaties en analysetechnieken en bespreken hoe Journalism Studies gebruik maakt van die methoden.

Ike Picone van de Vrije Universiteit Brussel spreekt over de vraag hoe experimentele etnografie kan helpen digitaal nieuwsgebruik beter te begrijpen. Yael de Haan (Hogeschool Utrecht) en Sanne Kruikemeier (Universiteit van Amsterdam) brengen via een mixed method-benadering de wispelturige nieuwsconsument in kaart. Het duo Welbers & Opgenhaffen (KULeuven) werpt zich op de vraag wat scrapers en zoekmachines kunnen doen voor het verzamelen en doorzoeken van digitale content. Baldwin Van Gorp (KULeuven) neemt ons mee in de hoofden van de nieuwsgebruiker met de vraag of frames nu in het nieuws of in het hoofd zitten. Jelle Boumans en Damian Trilling van de Universiteit van Amsterdam laten het handwerk voor wat het is en tonen wat je kunt met automatische inhoudsanalyse van journalistieke teksten en sociale media. Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Informatie: w.koetsenruijter@hum.leidenuniv.nl.

This website uses cookies.  More information.