Universiteit Leiden

nl en

Conference

Docentendag Biologie "Genetica"

Date
Friday 18 March 2016
Time
Location
Sylvius
Sylviusweg 72
2333 BE Leiden

Tijdens de docentendag kunnen docenten kennis maken met de Universiteit Leiden, en de opleiding Biologie in het bijzonder. Dit jaar staat het thema "Genetica"centraal.

Johan Memelink: DNA in een genoom

Over de organisatie van DNA in een eucaryotisch genoom en de rol daarvan in de expressie van genen.

Klaas Vrieling: Genome wide association mapping (GWAS) en Quantitative Trait Loci (QTL) mapping

GWAS en QTL mapping worden gebruikt om genen voor bepaalde eigenschappen op het genoom op te sporen. Deze technieken hebben veel overeenkomsten, bijvoorbeeld het vinden van een associatie tussen een moleculaire merker en een eigenschap zoals resistente tegen een herbivoor. Het verschil tussen de technieken is dat GWAS gebruikt maakt van on-gerelateerde individuen en bij QTL mapping de individuen gerelateerd (een kruising). Klaas Vrieling gaat hier tijdens de docentendag nader op in.

Daarnaast: om een genetische kaart te maken of GWAS uit te voeren heb je moleculaire merkers zoals SNPs (single nucleotide polymorphisms) nodig. Het Instituut Biologie Leiden heeft een “state of the art apparaat” staan dat per dag 100.000 van dergelijke analyses kan doen. Het is een techniek die op heel weinig universiteiten aanwezig is. Vrieling laat na zijn gastcollege zien hoe dit werkt.

Christiaan Henkel: Practicum

Computerpracticum waarin gekeken wordt of we Neanderthal-genen kunnen vinden in ons eigen DNA.

This website uses cookies.  More information.