Technologie in onderwijs
Er zijn verschillende technologieën die je kunt inzetten om het onderwijsproces te verrijken. Neem bijvoorbeeld een kennisclip op of maak een animatie waarmee je studenten helpt om de stof beter te begrijpen. Laat je op deze pagina inspireren en verrijk je onderwijs.
Bij een ‘flipped classroom’ verwacht je van studenten dat ze de leerinhoud zelfstandig voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld met een weblecture, een video of een andere online instructie die u ze geeft. Tijdens de contactmomenten heb je dan voldoende tijd over om samen actief aan de slag te gaan met opdrachten. Inspiratie en tips voor video’s zijn te vinden in de videotoolkit.
Heb je interesse om met flipping the classroom aan de slag te gaan? Neem contact op met de teacher support desk binnen je faculteit.
MOOC en SPOCs zijn cursussen die een student volledig digitaal volgt.
MOOC staat voor Massive Open Online Course: iedereen kan de cursus gratis online volgen. Via MOOCs kunnen studenten op een laagdrempelige manier universitair onderwijs volgen. Veel gerenommeerde internationale universiteiten bieden tegenwoordig MOOCs aan.
SPOC staat voor Small Private Online Course: een student krijgt van de onderwijsinstelling een persoonlijke uitnodiging voor de digitale cursus. SPOC is net als een MOOC volledig online te volgen. Er zitten alleen meer beperkingen aan de deelname. Een student moet ervoor worden uitgenodigd, worden geselecteerd of hij moet betalen. Door het beperkte aantal deelnemers kan je als docent bij een SPOC meer persoonlijke begeleiding geven dan bij een MOOC. Je kunt ook zelf essays of groepsopdrachten nakijken.
MOOC gebruiken voor je onderwijs
Je kunt MOOCs gebruiken voor je onderwijs. Je hebt drie mogelijkheden:
- Je kunt de videos uit een MOOC downloaden en bijvoorbeeld via Brightspace beschikbaar stellen. Je hebt hiervoor wel toestemming van de MOOC-docent nodig.
- Sommige cursussen kunnen je studenten altijd volgen. Je kunt ze daardoor altijd doorverwijzen naar elke willekeurige kennisclip of literatuur. Voordeel is dat je studenten dan ook de in-video multiplechoice-vragen maken om de stof te toetsen. Ook in dit geval moet je de MOOC-docent om toestemming vragen voor het gebruik van het materiaal.
- Je kunt je studenten ook een hele MOOC laten volgen. Je kunt hiervoor een besloten kopie van de MOOC laten inrichten voor je eigen studenten. Dit kan voor MOOCs op het Coursera platform.
Wil je zelf een MOOC of SPOC ontwikkelen? Neem contact op met de teacher support desk binnen je faculteit.
Een kennisclip is een korte video waarin de docent een stukje van de lesstof uitlegt, zodat studenten hier vóór het college al vanaf weten. In het college heb je dan meer tijd voor verdieping van de stof. Sommige faculteiten hebben een opnamestudio waarin je deze clips kunt opnemen.
Wil je een kennisclip maken? Neem contact op met je videocoördinator.
Niet alle kennisclips hoeven professionele studioproducties te zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met audio- of videomateriaal. Je neemt de clips dan zelf op of bewerkt bestaand materiaal. Ga naar de videotoolkit voor tips en voorbeelden van educatieve video's.
Sla je video's op en deel ze via het online videosysteem Kaltura. Kaltura is onderdeel van Brightspace, zodat je je video’s makkelijk beschikbaar stelt voor je studenten. Je kunt je materiaal in Kaltura ook afschermen voor bezoekers van buiten de universiteit. Afgeschermd materiaal is dan alleen zichtbaar voor bezoekers die een ULCN-account hebben.
Een weblecture is een opname van een presentatie, een hoorcollege, een lezing of een workshop die online bekeken kan worden. Wil je zelf een weblecture maken? Bekijk de richtlijnen voor weblectures.
Met de apparatuur die gebruik wordt voor een weblecture kun je je college ook livestreamen. Dat is bijvoorbeeld handig in een samenwerking met andere universiteiten. Externe studenten volgen je college dan realtime. Zij krijgen vooraf een link toegestuurd en kijken mee via de webbrowser. Let op: niet elke collegezaal is hiervoor geschikt.
Wil je je college livestreamen? Neem contact op met je videocoördinator.
Er zijn verschillende opties om een interactieve video te maken.
- Apps: je neemt uw eigen scherm op. Verrijk de presentatie daarna met afbeeldingen, video's en geschreven teksten. Later kun je handmatig aantekeningen invoegen.
- Tools om video's te bewerken: video inkorten, audiocommentaar geven, vragen toevoegen. Je kunt zo uw video inzetten als luisteroefening of uitlegvideo.
- Screencasttool (zoals Screen-o-matic): je eigen scherm en alle handelingen die je uitvoert opnemen (screencast). Maak zo een screencast van je PowerPoint-presentatie en voeg audio, video en commentaartekst toe voor een kennisclip.
Heb je hulp nodig of vragen over het opnemen van interactieve video's? Neem contact op met de teacher support desk binnen je faculteit.
Animaties helpen studenten om de stof beter te begrijpen en alles gemakkelijker te onthouden. Je gebruikt verschillende tools om zelf animaties te maken.
Heb je hulp nodig? Neem contact op met de teacher support desk binnen je faculteit.