Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Flexibele leerroutes

Hoe kan je je onderwijs flexibeler inrichten? Op deze pagina lees je welke mogelijkheden er zijn om je onderwijs flexibeler vorm te geven.

Tijd en plaats onafhankelijk studeren door inzet technologie

Er zijn verschillende technologieën die je kunt inzetten om je onderwijs flexibeler vorm te geven en studenten meer ruimte te geven om te bepalen wanneer zij studeren. Maak je onderwijs bijvoorbeeld deels online door middel van kennisclips of het ‘flipping the classroom’ concept. Lees meer over het inzetten van technologie in je onderwijs op de pagina  Technologie in onderwijs.

Flexibel inrichten van opleidingen

Om opleidingen toegankelijker te maken voor mensen met een baan, kinderen of prive verplichtingen kunnen opleidingen flexibiler ingericht worden. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van een deeltijdvariant, of door het campusonderwijs op vaste dagen in de week te roosteren en studenten (optioneel) de rest van de week online te laten studeren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lerarenopleidingen van het ICLON, één dag in de week is er onderwijs op de campus en de rest van de week doen studenten praktijkervaring op in het onderwijs. Een variatie hierop is hybride onderwijs, hierbij wordt het studenten mogelijk gemaakt om te kiezen of zij onderwijs op afstand of op de campus willen volgen.

Oriëntatie naar buiten

Flexibilisering van het onderwijs gaat ook over het bieden van mogelijkheden in de oriëntatie naar buiten: op de arbeidsmarkt of professie, op de samenleving, op technologie of de wereld en de mogelijkheid om een stage te volgen, een communityproject of onderzoek of studie in het buitenland te doen. Wil je meer inspiratie opdoen op hoe je met deze aspecten aan de slag kan gaan? Lees meer op de de pagina’s Oriëntatie arbeidsmarkt, Betrokkenheid bij samenleving en Internationalisering.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.