Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Wereld Fietsdag

Regelmatig bewegen, waaronder wandelen of fietsen, draagt positief bij aan onze gezondheid. In het afgelopen jaar, waarin de meeste werk- en studiegerelateerde activiteiten zich hebben verplaatst naar een online omgeving, is het echter voor sommigen een uitdaging om voldoende in beweging te blijven. Healthy University Leiden, The Leiden University Green Office en het Student Wellbeing team nodigen je uit om erop uit te gaan op Wereldfietsdag (3 juni). Op deze dag worden verschillende activiteiten georganiseerd om ervoor te zorgen dat je in beweging komt en actief blijft. Spring op de fiets, doe mee aan een yogasessie in de ochtend of participeer aan de fotowedstrijd met prijsuitreiking om jezelf, maar ook anderen te motiveren om in beweging te komen! 

Te druk om mee te doen met de geplande activiteiten op 3 juni? Geen zorgen; Healthy University Leiden organiseert van 21 t/m 25 juni een week vol met activiteiten, van #COVID tot #GOFIT. Zet de datum alvast in je agenda! 

Wereldfietsdag Themas (3 juni)

Als onderdeel van het Healthy University Leiden project streven we bij de Universiteit Leiden naar gezonde en vitale medewerkers. In het verleden hebben we Healthy University (vitaliteits)weken en ook kleinere 1-dags events georganiseerd, zoals de Dag van Thuiswerken, waarbij er workshops en activiteiten werden georganiseerd rond zowel de fysieke als de mentale gezondheid van onze medewerkers. Ook zijn er in het HU @ Home dossier verschillende tips en tricks te vinden die bijdragen aan de vitaliteit en het welzijn van onze medewerkers.

Klik op onderstaande thema's om door te gaan naar ons dossier:

Sportlessen

Lukt het je op Wereld Fietsdag niet om op de fiets te stappen en een stukje te fietsen? Je kunt je ook aanmelden voor een online sportles georganiseerd door het Universitair Sportcentrum. Bekijk het rooster en meld je daar aan via de inschrijflink.

Leer over de lokale natuur, probeer gratis een e-bike uit en draag bij aan een betere toekomst op Wereldfietsdag 2021!

Hoewel het weer in Nederland onvoorspelbaar blijft, valt over de maand juni met enige zekerheid te zeggen dat het weer aangenaam genoeg is om op de fiets te stappen. Naast dat fietsen gezondheidsvoordelen oplevert, draagt het ook bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Genoeg redenen om te gaan fietsen dus. Probeer op Leiden University's Wereldfietsdag een e-bike uit op onze biodiversiteitsroute en win een fitbit!  

Fietsen heeft een gemiddelde uitstoot van 21 kilogram per kilometer. Dat is minder dan dat je binnen dezelfde afstand loopt of uitstoot met een auto of bus1.De CO2-uitstoot van e-bikes is zelfs nóg kleiner, omdat de tijd tussen plek A en B verkleind wordt door de snelheid van een e-bike2.

Op Wereldfietsdag 2021 promoot het Leiden University Green Office (LUGO) een unieke aanbieding van Bereikbare Haaglanden en Rijnland. Als convenant partner mogen medewerkers van de universiteit gratis een week lang een e-bike uitproberen! Je reserveert een e-bike via onderstaande link. Gebruik daarbij eem zakelijke e-mailadres zodat duidelijk is dat je werkzaam bent bij de Universiteit Leiden. De e-bike kan opgehaald en ingeleverd worden bij een van de deelnemende fietshandelaren. Kijk voor meer informatie op de reserveringspagina.  

Reserveer hier je e-bike! 

Om deze aanbieding nog aantrekkelijker te maken, biedt LUGO vanaf Wereldfietsdag een fietsroute aan langs parken en bossen in Zuid-Holland in samenwerking met Naturalis. Deze gebieden hebben een grote verscheidenheid aan unieke flora en fauna die links en rechts van de route te spotten zijn. Naast de route is ook een lijst met deze dier-en plantensoorten bijgevoegd zodat je naast een bijdrage aan het milieu, ook de mogelijkheid hebt om kennis op te doen over de lokale flora en fauna. 

Leer over de lokale natuur en draag bij aan betere toekomst.  

 • Meld je aan voor de e-bike
 • Kijk hier voor de fietsroutes voor Zuid Holland

De mentale en fysieke gezondheid van een mens verbetert significant als mensen vaker gaan fietsen. Wat levert fietsen precies op?

 • Mentaal: fietsen kan angst en depressie voorkomen of behandelen, en het cognitief functioneren en het subjectieve welzijn verbeteren. Het verbetert het gevoel van eigenwaarde, stemming en zorgt voor meer blootstelling aan de natuur.
 • Fysiek: fietsen wordt ook geassocieerd met een hogere cardiovasculaire conditie, een betere Body Mass Index (BMI), verminderde kans op obesitas, lagere triglycerideniveaus, normale rustbloeddruk en minder vermoeidheid.
 • Contact: fietsen kan de prevalentie van sociale interacties, gehechtheid aan de gemeenschap, leefbaarheid en voorzieningen verbeteren.

Mentale gezondheid voor studenten

 • Student support groep: zoek naar sociaal contact, motivatie, deel ervaringen met andere studenten
 • Wellbeing Wednesdays: tips en tricks over gezond blijven en ontmoet andere mensen
 • Caring universities: biedt online services aan om studentenwelzijn te verbeteren
 • Pop corner: support studenten met de weg vinden binnen de faculteit en binnen hun studie programma
 • Workshops en cursussen die interacteren met studentenwelzijn
 • Frisse gedachtes: platform dat studenten de mogelijkheid geeft anoniem te chatten, organiseert ook evenementen en wandelingen

Fysieke gezondheid voor studenten

Contact met studenten

Om zoveel mogelijk Universiteit Leiden medewerkers te stimuleren om mee te doen met Wereldfiets dag hebben het Leiden University Green Office en Healthy University Leiden een fotoprijsvraag in het leven geroepen. De regels om mee te doen zijn simpel: 

 1. Je bent wekzaam of student bij Universiteit Leiden 
 2. Vul dit formuleer in 
 3. Je moet een foto uploaden van ofwel 
  1. jezelf op fiets 
  2. je fiets in een groene omgeving
  3. een schermafbeelding van de fietsroute die je hebt voltooid

De winnaars worden willekeurig gekozen met behulp van een nummergenerator. Het formulier sluit op 3 juni 23:59. 

Wat zijn de prijzen?

 • 2x fit bit 
 • 5 x USB oplaadbare fietslampjes

En stuur ons je foto vandaag!

Time  Activity 
08.00-08.45 Yin Yang Yoga (door Aurora Leeuw) (NL+ENG) (meld je hier aan
10.00-10.20 Office work-out (door Kathelijne Mischner) (NL+ENG) (meld je hier aan)
De hele dag (until 03/06, 23.59) Fotowedstrijd met winactie (klik hier)
Het hele jaar beschikbaar  Gratis e-bike probeeractie (klik hier)
Het hele jaar beschikbaar  Kaart met fietsroutes door Zuid-Holland 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.