Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Ommetje Wandelcompetitie

Doe mee aan onze Ommetje-wandelcompetitie!

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je hersengezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Download dus snel de Ommetje-app van de Hersenstichting via de Google Play Store of de App Store.

De Ommetje-app van de Hersenstichting

Daarom starten wij vanaf maandag 1 maart (tot 30 april) 2021 met de Ommetje-app! Dit is een initiatief van de Hersenstichting en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Wandelen houdt je hersenen gezond en het wordt nog leuker met deze app.

Ga de strijd aan tegen je collega’s

Met Healthy University Leiden hebben wij zowel voor de Universiteit Leiden als het LUMC een wandelcompetitie aangemaakt. Ga de uitdaging aan tegen je collega’s door dagelijks een Ommetje van 20 minuten te maken. Zo wandel je samen, zonder dat je op dezelfde locatie hoeft te zijn. Daarnaast kun je in de app allerlei medailles en levels behalen. Verder word je na ieder Ommetje beloont met een hersenweetje van Erik Scherder.

Zo doe je mee

1. Download de Ommetje-app via de Google Play Store of de App Store.

2. Maak een account aan. Mocht je al meedoen aan Ommetje, maak dan een nieuw account aan op een ander e-mailadres.

3. Voer de unieke bedrijfscode in: FTEWP

4. Kies de juiste afdeling. Let op: je kunt niet meer wisselen.

5. Voltooi je registratie.

6. Loop een Ommetje!

7. Daag de rest van je collega’s uit om ook mee te doen!

Heel veel succes met Ommetje!

Waarom een Ommetje?

Zitten is het nieuwe roken

Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. Ondanks dat we weten dat bewegen het antwoord is op veel klachten, waaronder werkstress, doen we dit steeds minder. Een gestrest en zittend leven heeft slechte invloed op de stofwisseling en verhoogt de risico’s op hart en vaatziekten. Ook kan het een negatief effect hebben op je stemming.

Wandelen houdt je hersenen gezond

Een dagelijks Ommetje draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. In je hersenen zitten namelijk veel gebieden die je tijdens het wandelen (onbewust) activeert. Zit je bijvoorbeeld al de hele ochtend te tobben over een probleem? Het lopen van een Ommetje van minimaal twintig minuten kan helpen bij het vinden van een oplossing. Doordat je even niet cognitief belast bent, niet loopt te piekeren over iets, activeert het ‘default mode netwerk’. Op de achtergrond werken je hersenen aan een oplossing. Ook verbetert dit netwerk je creativiteit.

Meer energie

Een ander voordeel is dat het dagelijks behalen van je Ommetje-doel zorgt voor een toestroom van dopamine. Dit is een stof die hoort bij het beloningssysteem van je hersenen. Wanneer je een doel behaalt, zal je dopamine stijgen. Dit geeft een goed gevoel.

De onderdelen van de app in meer detail

  • Ik ga een Ommetje lopen: Gebruikers kunnen vanaf hier hun ommetje starten. Een Ommetje wordt geregistreerd door de tijd- en locatie-registratie van hun mobiele telefoon. Let op: een ommetje wordt pas geregistreerd nadat de gebruiker minimaal tien minuten heeft gewandeld.
  • Mijn progressie: In deze versie van Ommetje wordt je de mogelijkheid geboden om minimaal twintig minuten per dag te wandelen. Via het ‘mijn progressie-scherm’ kom je in de ranglijst terecht waar jouw progressie ten opzichte van anderen wordt weergegeven. De ranking van de gebruiker wordt bepaald door het aantal geregistreerde ommetjes, de behaalde medailles en de hoeveelheid gedeelde ommetjes. Voor alle acties verdien je XP punten. Hoe meer XP punten, hoe hoger je komt in de ranglijst.
  • Medailles: In bovenstaande infographic is te zien welke medailles er te verdienen zijn. Van iedere medaille is er een in het brons, zilver, goud, robijn, saffier en diamant te verdienen.
  • Statistieken: Op de homepagina zien de medewerkers een overzicht van de volgende statistieken: aantal gelopen ommetjes; totale gelopen tijd; dagelijkse reeks; langste reeks.
  • Bekijk je Ommetjes: Onder de Bekijk je Ommetjes-knop vindt een werknemer het dagelijkse overzicht van je gelopen Ommetjes, de behaalde XP punten en verkregen medailles.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.