Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Thuis werken of studeren met kinderen

Vanwege de coronacrisis moeten veel mensen studeren/werken terwijl de kinderen ook thuis zijn.

Dan heb je een extra uitdaging. Jonge kinderen hebben zorg nodig, oudere kinderen hebben online les en huiswerk. Hoe deel je dat in? Hoe zorg je voor je gezin terwijl je werkt? Hoe doe je dit zonder of met partner? Hoe pak je het aan als je een partner hebt die werkt? En wat zijn de mogelijkheden als je ook mantelzorger bent? 

Het belangrijkste bij al deze vragen: bespreek dit met je gezin, stel je verwachtingen bij en stem af met je docent/leidinggevende. We kunnen er kort over zijn: thuis studeren of werken terwijl je kinderen ook thuis zijn, dat is een uitdaging. Hoe je het aanpakt, hangt natuurlijk helemaal af van hoe oud je kinderen zijn, wat voor soort studie of werk je doet, en wat de samenstelling van je gezin is. Het allerbelangrijkste is daarom: accepteer dat het is wat het is én maak er het beste van!

Hieronder beschrijven we deze onderwerpen:

Anke Klein in het jeugdjournaal. ‘Het lucht op om over corona te praten.’

'Praten over je gevoelens geeft een enorme verbinding. Je ontdekt dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt. Dat voelt prettig en veilig en daarna kun je weer aan het werk,' moedigt Anke Klein de kinderen aan in het Jeugdjournaal. Bekijk ook de animatievideo over corona samen met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Bekijk hier de uitzendingen.

Andere planning en prioriteiten

Wees creatief met je werktijden en houd een goede werk-privé balans
Het is een grote valkuil van thuiswerken: het gevoel dat het werk nooit ophoudt. Een goede balans tussen werk en privé is juist nu heel erg van belang. Stem duidelijke werktijden af die balans houden tussen je werk, het gezin en jezelf en: houd je eraan.

Hanteer een goede planning en neem pauzes
Het is belangrijk om per dag een goede planning te maken zowel voor werktijden als pauzes, lunch en speelmomenten. Doe wat mogelijk is, maar vraag niet te veel van jezelf. Doe belangrijke taken eerst, geef die prioriteit. Daarna taken die je kúnt doen, maar geen hoge prioriteit hebben, of minder energie vragen.


Wees realistisch en stel prioriteiten
Bespreek je situatie met vrienden en collega’s en maak helder voor jezelf waar je grenzen liggen. Bepaal in overleg wat er kan en wat niet. Zorg goed voor jezelf. Bespreek je werkplan met je docent/leidinggevende, spreek af welke taken prioriteit hebben en focus je daarop.

Houd een routine aan
Kinderen bezighouden terwijl je zelf aan het werk bent, is een uitdaging. Daarom kan het handig zijn om een dagelijkse routine aan te houden en bijvoorbeeld de dag in te delen in verschillende blokken. Dat biedt duidelijkheid voor kinderen.

Kies de beste tijd voor meetings 
Heb je dagelijks contact met medestudenten of collega’s via een digitale verbinding, zorg dan dat je die meetings inplant op een rustig moment, zodat je niet teveel onderbroken wordt. En als je kinderen toch in het beeldscherm opduiken, maak je geen zorgen! Je medestudenten en collega’s begrijpen het, iedereen moet nu vanuit huis werken en anders te werk gaan. 

Werk, spelen en school: hoe richt je het praktisch in?

Creëer je eigen werkplek en een vaste speelplek
Net als op de universiteit is het belangrijk om een eigen plek te hebben waar je in alle rust kunt werken. Richt een specifieke hoek of kamer als werkplek in. Probeer zo goed mogelijk regelmaat in de dag te creëren, en ruimte voor jezelf en je kinderen. 

Wie zorgt voor wie? Denk ook aan jezelf!

Deel en wissel af als dat mogelijk is
Als je samenwoont, is het handig om tijd met de kinderen onder elkaar te verdelen. Terwijl de ene ouder zich bezighoudt met de kinderen, kan de ander zich focussen op werk. Zo voelen kinderen zich niet verwaarloosd en kunnen beide ouders een aantal uur per dag geconcentreerd doorwerken.

Thuiswerken zonder partner
Thuiswerken zonder partner betekent dat je taken niet kunt verdelen, zeker nu sociale contacten op afstand zijn. Er is minder praktische en sociale steun in een tijd waarin je daar juist behoefte aan hebt. Zorg ervoor dat je tijd neemt om jouw contacten online te onderhouden, en zorg goed voor jezelf. Bespreek prioriteiten en wat wel en niet haalbaar is in deze periode met je docent of leidinggevende. 

Mantelzorg
Ouders kunnen naast de zorg voor hun kind(eren) ook de zorg voor een of meer familieleden, vrienden of kennissen hebben. De combinatie van mantelzorg en vanuit huis studeren en werken is belastend, zeker nu veel ondersteunende voorzieningen vanwege de crisis minder of niet beschikbaar zijn. Informeer je begeleider of leidinggevende wanneer het mantelzorgen je belemmert in het studeren of werken, zodat jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken. Het welzijn van jou en je familie gaat altijd boven je werkzaamheden.

Hang je schuldgevoel aan de wilgen
Dit is niet de tijd voor schuldgevoel. Lukt het niet je aan een schema te houden? Heb je het idee dat je je werk niet goed doet? Krijg je het niet af? Tja… dat is dan nu even zo. Je kind zal er geen blijvende schade aan overhouden. Focus niet alleen op de nadelen van thuis studeren of werken, maar zie ook de voordelen!

En wanneer het even allemaal niet lukt om in een nieuwe structuur te leven… laat het los en lees het artikel via de link hieronder van het NRC. Adviezen, tips, schema’s gooi ze allemaal het raam uit, doe wat voor jou werkt en verlaag je je verwachtingen. 'Dit is geen tijd voor schema's maar voor kalmte.'

Leuke praktische suggesties voor jou en de kinderen


Sport en Beweging
Zappsport@home 
Monkey Moves
DutchGymnastics
The Body Coach TV
Online ballet lessen

Educatief
Vragen van kinderen over corona? Q&A
Squla gratis overdag
Engels voor Bengels TV


Lezen
De Voorleeshoek
Gratis luisterboeken bij Audible 
Voorleesboeken op Instagram van bekende mensen
Boeken en verhalen voor 1 cent bij Bol.com
Gratis luisterboeken bij BplusC 

Spelletjes
SmartGames
Asmodee bordspellen

Muziek & Zang
Kinderen voor Kinderen blijven thuis
Muziekkwartier

Multimedia
SchoolTV, ook voor voortgezet onderwijs
NPO Zapp
Pathé Thuis: gratis films

Cultuur & Theater
Taartrovers
Digitale rondleiding museum
Theaterles Buro Bis

Natuur
Meester Freek
Natuurspeurkaart

Kleuters
KleuterklasTV
Juf Nina
SimpelSamenSpelTV

Heb jij ook iets bedacht en staat dat nog niet hierboven? Laat het ons weten!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.