Universiteit Leiden

nl en
Dossier

De Dag van het Thuiswerken

Door de start van de coronacrisis werden bijna alle medewerkers van de Universiteit Leiden gedwongen om hun werkzaamheden thuis voor te zetten. Op 16 maart as. doen we dat alweer één jaar lang. Symbolisch is deze dag omgedoopt tot de "Dag van het thuiswerken”. Een mijlpaal die niet iedereen zal “vieren”, maar wel eentje die we niet zomaar voorbij willen laten gaan. Volg ons en schrijf je in!

Activiteiten 16 maart 2021

Sommigen vinden het thuiswerken een uitkomst en anderen zijn erg blij als we straks weer lekker naar onze fysieke werkplek kunnen. Tot dat het zo ver is, probeert Healthy University Leiden in haar HU @ Home dossier onze medewerkers handvatten aan te reiken om op een gezonde en verantwoorde manier thuis te studeren en werken. Klik hieronder op de thema’s om door te klikken naar het dossier:

Daarnaast organiseren wij frequent activiteiten waarmee we proberen we onze collega's fit, vitaal en in beweging te houden. Op 16 maart organiseren we een aantal sportlessen, een office work-out en blikken we terug naar een webinar over Vitaal werken voor ons thuiswerkers ( Vitaal Voorop: ook voor de thuiswerket). Schrijf je hieronder in via het rooster!

Opname webinaar: 'Vitaal Voorop; ook voor de thuiswerker'

Meer doen met vitaliteit staat voor veel werkgevers of leidinggevenden dan ook hoog op het verlanglijstje. Maar dan komt de vraag: Hoe kunt u inspelen op de vitaliteit van medewerkers als we allemaal massaal vanuit huis werken en communicatie veelal op afstand plaatsvindt? 

In één uur geeft Psycholoog Ymke Dorrepaal haar visie op vitaliteit, waarbij ze ingaat op het duale aspect van vitaliteit, namelijk lichaam én geest. Daarnaast is het voor leidinggevenden waardevol om zicht te hebben in de invloed die u heeft op de vitaliteit van uw medewerkers en hoe u dit in de praktijk kunt brengen binnen de organisatie.

Na een jaar thuiswerken en studeren kennen we allemaal de voor- en nadelen, zo missen de meesten van ons het face to face contact en spontane ontmoetingen met collega’s en studenten. Maar het werken vanuit huis kent ook voordelen. We reizen een stuk minder naar ons werk en voor ons werk waardoor de CO2-uitstoot als gevolg van reizen is afgenomen. 


Wist je bijvoorbeeld dat in 2019 de CO2-uitstoot als gevolg van het woon-werkverkeer naar de universiteit en de dienstreizen in totaal 24,3% bedroeg van de totale bruto CO2-uitstoot?1 Dat kwam neer op 10.581 ton CO2-equivalenten en dat is ongeveer gelijk aan 1.763 retourvluchten van Amsterdam naar Sydney. In 2020 bedroeg, na bijna 9 maanden van thuis- en beperkt op kantoor werken, de CO2-uitstoot als gevolg van reizen ongeveer 3.174 ton CO2-equivalenten: circa 30% van de uitstoot in voorgaande jaren.
 
Uit landelijk onderzoek is gebleken dat wanneer 1 op de 10 werkenden in Nederland 1,5 dag meer thuis blijft werken, dat per jaar leidt tot 3 miljard kilometers minder aan woon-werkverkeer. Dit levert jaarlijks 1,7 miljard euro op en 78 miljoen uur minder reistijd. De klimaatwinst wordt geschat op bijna 353.600 ton CO2. Dit blijkt uit onderzoek door CE Delft.

Enkele tips om van jouw thuiswerk een groene(re) thuiswerkplek te maken:

 • Scheid je afval: de werkplekken op de campus bieden afvalstations waar je verschillende afvalstromen kunt scheiden. Thuis kan dit natuurlijk ook:
  • kunststof verpakkingsafval en drankenkartons
  • papier en karton
  • gft
  • restafval

Check de afvalscheidingswijzer van de gemeente waar je woont over de exacte regels. 

 •  Zet je laptop en andere elektronische apparatuur even helemaal uit wanneer je deze niet gebruikt. Kleine moeite, maar op jaarbasis bespaar je zo flink wat stroom. Aan het einde van de dag kun je de laptop niet alleen uitzetten, maar ook de stekker uit het stopcontact trekken.
 •  Zet (veel!) planten neer! Een kantoor of huis vol planten heeft ontzettend veel voordelen. Volgens verschillende onderzoeken zorgen planten voor minder stress en méér creativiteit en productiviteit. Daarnaast zuiveren ook nog eens de lucht in de ruimte.

Lunchsessie Medewerkersdenktank 16 maart 12.00-12.45 uur

Wil jij meer weten en meedenken over het verduurzamen van de Universiteit Leiden? Op 16 maart kun je aansluiten bij een online sessie waarin kort wordt verteld hoe de Universiteit Leiden er voor staat op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast vertelt het Leiden University Green Office over hun belangrijkste projecten. Heb je zelf ideeën hoe de universiteit kan verduurzamen en wil je hier aan bijdragen vanuit jouw dagelijkse werk? Denk dan mee in de Medewerkersdenktank! 

Link naar de Medewerkersdenktank: Klik hier

1Reizen van en naar werk en dienstreizen bedroegen in 2019 24,3% van de totale CO2-uitstoot voor compensatie. Dat wil zeggen: de CO2-uitstoot van een aantal onderdelen wordt gecompenseerd door de inkoop van groencertificaten. Dit is het geval voor de CO2-uitstoot van alle verbruikte elektriciteit, gas- en aardwarmte en de vliegreizen gemaakt in 2019.

In de Hortus Botanicus Leiden staat dit jaar het thema Groen Vakmanschap centraal. Als botanische tuin hebben wij de taak de wetenschappelijke plantencollectie vakkundig te onderhouden en bedreigde plantensoorten voor uitsterven te behoeden. Dit jaar delen wij de kennis en kunde van onze groene vakmannen met bezoekers en plantenliefhebbers via een tijdschrift, in een tentoonstelling en met online filmpjes. Volg ons daarvoor op social media: Facebook, Instagram en YouTube in een tentoonstelling.

Opname workshop 'Krans maken van takken en bloembollen'

Fleur je thuiswerkplek op met voorjaarsbloeiers. In de Hortus botanicus Leiden staan deze nu volop in bloei. Hortuscollega Cynthia laat zien hoe je een krans maakt van takken en bloembollen. Kijk mee terwijl ze aan het werk is en vertelt. Deze video is de hele dag beschikbaar om te kijken. 

Opname workshop 'DIY filmpje Kweek je eigen avocado' (ENG)

Kweek je eigen avocado thuis. Hoofd Kassen Rogier van Vugt laat je zien hoe je dat kunt doen. Avocado's zijn supergezond; rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Deze video is de hele dag beschikbaar om te kijken.

Schrijfwedstrijd: kamerplanten

Heerlijk om je thuis te omringen met kamerplanten. Misschien groeit jouw kamer ook vol en ben je druk aan het stekken, op water aan het kweken en zaaien. Vroeger werd wel gezegd dat de planten beter groeiden als je met ze praat. Probeer het uit, laat uw planten dit spannende verhaal over een begonia op weg naar z'n roots horen!

Wat, dat kun jij beter? Heel mooi, want de Hortus organiseert in het kader van het Jaar van het Groen Vakmanschap een schrijfwedstrijd. Elke week kiezen we het mooiste verhaal uit en lezen dat voor. Het is een beetje een grapje, maar we willen je ook graag uitdagen om eens iets nieuws te proberen: een verhaal schrijven. Over kamerplanten!

Alle informatie over de schrijfwedstrijd vind je hier.

De universiteit stimuleert medewerkers hun talenten te gebruiken en te ontwikkelen. Dit doen we door je te ondersteunen bij je loopbaan en je persoonlijke en vakgerichte ontwikkeling. We proberen er zo voor te zorgen dat je de kans krijgt om je te ontplooien.

We leren en ontwikkelen op het werk b.v. door kennis te delen met collega's en door cursussen te volgen. Dat lijkt misschien moeilijk nu de meesten van ons thuis werken. ‘In beweging blijven’ is echter ontzettend belangrijk voor onze weerbaarheid én loopbaanontwikkeling. De Universiteit Leiden heeft daarom diverse mogelijkheden om vanuit huis je persoonlijke en professionele ontwikkeling voort te zetten. Wil meer weten? Neem dan een kijkje op de pagina van Learning & Development of neem deel aan onze Learning@Home  de Growth Mindset sessie!

De growth mindset sessie (NL + ENG)

“Mentaal ‘in beweging blijven’ is nét zo belangrijk als een (lunch)wandeling. Het helpt om je mentale weerbaarheid te versterken. En dat kunnen we in deze tijden goed gebruiken – zowel privé als op het werk. En goed nieuws: ook vanuit je eigen woonkamer kun je blijven werken aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Leer in deze sessie meer over de growth mindset, pas het direct toe met een interactieve oefening en wordt wegwijs in welke mogelijkheden er binnen de universiteit bestaan om vanuit huis te blijven leren en ontwikkelen!

11.30-12.00 Growth Mindset Sessie link (NL)

13.00-13.30 Growth Mindset Sessie link (ENG)

Wil je KANS (klachten arm, nek en/of schouder) door te veel achter de computer zitten voorkomen? Is je werkplek thuis niet optimaal of je ben je wellicht zelfs al klachten aan het krijgen? Neem dan contact op met je Arbo-Milieu coördinator. Zij kunnen je helpen met ergonomisch advies en eventuele hulpmiddelen.

Op de Dag van het thuiswerken kan dit ook via een MS Teams inloopspreekuur. Hieronder zie je welke coördinator bij jouw gebouw hoort. Alle coördinatoren bieden twee keer een online inloopspreekuur aan op 16 maart namelijk van 10:00-11:00 en van 13:00- 14:00. Kun je toevallig niet tijdens het spreekuur, neem dan contact op per mail en dan word je vervolgens ingepland op een voor jou beter geschikte tijd.

Het Centre for Innovation, een doe-en-denktank van de Universiteit Leiden, onderzoekt trans formatieve trends in de digitale wereld en creëert innovatieve methoden, producten en oplossingen voor de Universiteit Leiden en partners. Dit betekent ook het vinden van de juiste balans tussen digitale technologie en persoonlijk welzijn. Met het oog op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN heeft het Centrum Mindfulness ook onze digitale wereld verkend met behulp van verschillende media, zoals online cursussen en podcasts (enkel beschikbaar in Engels).

Werken op afstand

Onderwijs en leren op afstand

Mindfulness & Duurzaamheid

Het rooster

Tijd Activiteit
08.00-08.45 Sportles: Yoga (door Aurora de Leeuw) (NL+ ENG)
10.00-10.20  Office-work-out ochtend (door Kathelijne Mischner) (NL+ENG)
10.00-11.00 

Online inloopspreekuur Arbo-Milieu coördinatoren (NL+ ENG)

Annemieke van der Hulst

Els Vijfvinkel

Yvonne Snelder

11.30-12.00 Growth Mindset Sessie (NL)
12.00-12.45 Lunchsessie Medewerkersdenktank: hoor meer en denk mee over het verduurzamen van de Universiteit Leiden (NL)
13.00-13.30 Growth Mindset Sessie (ENG) 
13.00-14.00

Online inloopspreekuur Arbo-Milieu coördinatoren (NL+ ENG)

Annemieke van der Hulst

Els Vijfvinkel

Yvonne Snelder

17.00-17.45 Sportles namiddag: Zumba (NL +ENG)

Hele dag beschikbaar

 1. Opname webinar ‘Vitaal Voorop; ook voor de thuiswerker’ (NL)
 2. Opname workshop 'Krans maken van takken en bloembollen', door de Hortus (NL)
 3. Opname workshop 'Kweek je eigen avocado thuis', door de Hortus (ENG)
 4. A Very Mindful Podcast door Centre for Innovation (ENG)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.