Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Over Alfred Schaffer

Dichter Alfred Schaffer is in 2017 gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf september zal hij met studenten poëzie schrijven, vertalen en herschrijven.

Alfred Schaffer
Schaffer heeft Nederlands en Toneelwetenschap in Leiden gestudeerd en was uitwisselingstudent aan de Universiteit van Kaapstad. Na zijn Leidse doctoraal Nederlands is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Kaapstad.

Gelauwerd dichter

‘Op zijn best is het gedicht een cocktail van taalexperiment, fantasie, autobiografie, opinie en registratie,' stelt Schaffer (Leidschendam, 1973). Hij zal de studenten leren over de onbegrensde mogelijkheden van de poëzie, over ‘het wilde experiment dat poëzie kán zijn.’ Schaffer is naast een gelauwerde dichter ook werkzaam aan de Universiteit Stellenbosch.

‘Schrijven is engageren’

Tijdens zijn gastschrijverschap aan de Leidse universiteit zal Schaffer studenten laten zien hoe de experimentele vorm van poëzie kan worden ingezet om te spreken over politiek, en in het bijzonder de politiek in Zuid-Afrika. Voor Schaffer is engagement geen keuze van de auteur, maar een intrinsiek deel van de literaire tekst. ‘Schrijven is je engageren en dus is schrijven per definitie politiek.’

Verweylezing

Vast onderdeel van het gastschrijverschap is de Albert Verweylezing die Schaffer op 2 november houdt.