Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Uur van Herinnering

Ieder jaar op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit onze universitaire gemeenschap.

Lezing en film

De lezing door prof.dr. Martijn Eickhoff, 'De nabijheid van nazi-wetenschap: archeologie in Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog', gevolgd door de film 'Archaeology of Resistance' kunt u vanaf 4 mei 19:00 uur op deze pagina bekijken.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Wie was Chaja van Leeuwen? En wie was Herta Mohr? Slechts twee namen uit de 20ste eeuwse geschiedenis, van twee studenten van onze universiteit, die niet terugkwamen uit de nazi-vernietigingskampen. De beroemde hoogleraren Meijers en Cleveringa overleefden de oorlog allebei (ternauwernood), maar dat gold niet voor minstens 663 mensen die ooit deel uitmaakten van de Leidse universiteit.

Ieder jaar staan we op 4 mei aan het einde van onze werkdag stil bij deze slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit onze universitaire gemeenschap. Dat doen we met docenten, studenten en ondersteunend personeel. Na een lezing door een wetenschapper van steeds een andere faculteit, over onderzoek dat gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog, volgt een presentatie door studenten. 

De commissie ‘Uur van Herinnering’, organiseert deze lezingen. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met de voorzitter van de commissie, Sara Polak.

‘Kijk op 4 mei naar het indrukwekkende Uur van Herinnering, met een lezing door NIOD-historicus, Martijn Eickhoff, en een video van onze studenten over hun bewogen familiegeschiedenis. In zijn werk en in deze lezing stelt Eickhoff vragen over wie we zijn en waar we voor staan in tijden van oorlog en geweld. Op 4 mei staat hij ook stil bij de rol van onze eigen universiteit in de oorlog met aandacht voor de complexe kanten en kennis die nooit waardevrij is.’

‘Daarna vertellen vijf van onze eigen studenten voor de camera over de invloed van oorlog en geweld op hun leven en dat van hun familie. Ze helpen ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en wat onze rol is in het bevechten ervan. Een belangrijk programma, dit Uur van Herinnering. Ik hoop dat veel medewerkers en studenten zullen kijken en stilstaan bij de enorme impact van oorlog en geweld, ook vandaag de dag.’

Hester Bijl, rector magnificus Universiteit Leiden

Vorige lezing

 
2020

Dr. Ethan Mark - Half the Battle: Remembering the Netherlands as an empire in the Second World War

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.