Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Water

Voor thee en koffie zetten is drinkwater nodig, maar niet om het toilet door te spoelen. Door het gebruik van schoon water terug te dringen, werkt de Universiteit Leiden aan het minimaliseren van de milieu-impact.

Waterbesparing

De Universiteit Leiden verbruikt ongeveer 125.000 m3 water per jaar. Dat is omgerekend zo’n 5 m3 per student per jaar. Het gemiddeld waterverbruik per student is tussen 2012 en 2016 met bijna 30 procent gedaald. Bij de bouw van de Science Campus worden waterbesparende technieken toegepast waardoor de waterconsumptie verder zal dalen.

Ambitie

Bij nieuwbouw of bij grootschalige renovatie van gebouwen neemt de universiteit maatregelen om water te besparen. Nog zichtbaarder en symbolisch van aard is de Join the Pipe-kraanwatertappunten. Join the Pipe promoot het drinken van kraanwater om zo tot een eerlijke verdeling van drinkwater in de wereld te komen. Ook gaat Join the Pipe gebruik van milieuvervuilend voorverpakt bronwater tegen, inclusief waterkoelers. Uit de verkoop van kraanwatertappunten en navulbare kraanwaterflessen worden schoondrinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden gefinancierd.

Stand van zaken

Verschillende faculteiten hebben hun contract voor waterkoelers opgezegd. Bij de renovatie van het P.J. Veth-gebouw zijn waterbesparende toiletten en kranen geïnstalleerd. Ook daar is er bij de aanleg van kranen en wasbakken rekening mee gehouden dat medewerkers en studenten eigen flessen moeten kunnen vullen en koffiebekers afwassen.