Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English
Dossier

De duurzame universiteit

Verduurzaming van gebouwen levert een bijdrage aan Nederlandse en Europese milieunormen. De Universiteit Leiden houdt daar in al haar bouwprojecten rekening mee.

Het nieuwe Gorleaus Building op de Science Campus van de universiteit is een voorbeeld van duurzaam bouwen. Het gebouw is energiezuinig, prettig om in te verblijven en bovendien wordt rekening gehouden met verantwoord gebruik van duurzame materialen en water.

Keurmerk

Een integraal keurmerk dat de laatste jaren sterk is ontwikkeld is BREEAM-NL. Het is momenteel het breedste duurzaamheidskeurmerk in Nederland waarbij de duurzaamheid in 9 categorieƫn wordt bepaald, variƫrend van energie-, water- en materiaalgebruik tot afvalproductie en transportbewegingen. Er kunnen de volgende scores worden behaald: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. BREEAM-NL is toegepast bij de ontwikkeling van de nieuwe Science Campus. Het complex heeft zowel voor het ontwerp als de bouw de score Very Good behaald.

BREEAM-NL is toegepast bij de ontwikkeling van de nieuwe Science Campus.

Ambitie

De Universiteit Leiden gaat het BREEAM-NL keurmerk nog veel breder toepassen in haar huisvestingsbeleid. Naast het keurmerk voor nieuwbouw en grootschalige renovatie, gaat de universiteit ook keurmerken voor bestaande bouw, gebiedsontwikkeling en sloop gebruiken. Voor bestaande gebouwen gebeurt dat aan de hand van een proefproject dat voor onderwijsgebouwen is gestart .