Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Voorzorgsmaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de aanbevelingen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en volgt de informatie van vergelijkbare instituten in het buitenland.

Voorkom verspreiding: houd afstand en test bij klachten

Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle. Volg de maatregelen van het RIVM om infectie met en verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Vermijd drukte.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen. 
 • Was je handen meerdere keren per dag met water en zeep.
 • Nies of hoest in je elleboog, of bedek je mond en neus met een tissue (niet met je handen). Gooi tissues direct weg en was je handen.
 • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.
 • In gebouwen van de Universiteit Leiden is het dragen van een mondkapje verplicht, net als in alle publieke gebouwen in Nederland sinds 1 december.
 • Bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts: blijf thuis en laat je testen op het coronavirus. Bel voor een testafspraak 0800-1202
 • Blijf ook thuis indien je in nauw contact bent geweest met iemand die positief is getest op corona. Laat je testen zodra je klachten ontwikkelt - of na vijf dagen als je nog geen klachten hebt. 

Wat te doen bij ziekte?

Heb je klachten die passen bij het coronavirus, laat je dan testen bij de GGD. Bel voor een afspraak: 0800-1202.  Vanaf 1 december 2020 kan je ook zonder klachten je laten testen, als je risico hebt gelopen op een besmetting. Meer informatie over het testbeleid vind je op Rijksoverheid.nl

Bel je huisarts als je erg benauwd bent of hoge koorts hebt, of als je je zorgen maakt. Heb je geen huisarts, neem dan contact op met de lokale GGD:

 • Voor Leiden is dat GGD Hollands Midden, tel. 088 308 30 00
 • Voor Den Haag GGD Haaglanden, tel. 088 355 01 00

Als je je hebt laten testen, blijf dan thuis tot de uitslag bekend is. Als je ook koorts hebt of benauwd bent, dan blijven ook je huisgenoten/gezinsleden thuis tot de uitslag van de test bekend is. Hebben je huisgenoten ook klachten? Dan moeten zij zich ook laten testen.

Zie voor meer informatie over het testen op corona de website van het RIVM

RIVM-richtlijnen in andere talen

De website van het RIVM heeft een Engelstalige sectie over de bestrijding van het coronavirus: RIVM.nl/en/novel-coronavirus
Daarnaast zijn de richtlijnen in verschillende andere talen beschikbaar via ludejo.eu/corona, een vrijwilligersinitiatief om de maatregelen te vertalen. Er zijn inmiddels vertalingen in het Frans, Spaans, Arabisch, Turks en Pools.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.