Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Voorzorgsmaatregelen

De Universiteit Leiden volgt de aanbevelingen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), en volgt de informatie van vergelijkbare instituten in het buitenland.

Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle. Volg onderstaande basisregels om infectie met en verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen meerdere keren per dag met water en zeep.
  • Nies of hoest in je elleboog, of bedek je mond en neus met een tissue (niet met je handen). Gooi tissues direct weg en was je handen.
  • Gebruik een handdesinfecterend middel op alcoholbasis als water en zeep niet beschikbaar zijn.
  • Doe altijd de coronacheck voor je naar de universiteit komt.
  • Houd je aan het Campusprotocol
  • Bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts: blijf thuis en laat je testen op het coronavirus. Bel voor een testafspraak 0800-1202
  • Doe preventief tweemaal per week een (gratis) zelftest. Deze kun je bestellen via zelftestonderwijs.nl. Daarnaast moedigen wij onze studenten en medewerkers aan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Wat te doen bij ziekte?

Heb je klachten die passen bij het coronavirus, laat je dan testen bij de GGD. Bel voor een afspraak: 0800-1202.  Vanaf 1 december 2020 kan je ook zonder klachten je laten testen, als je risico hebt gelopen op een besmetting. Meer informatie over het testbeleid vind je op Rijksoverheid.nl

Bel je huisarts als je erg benauwd bent of hoge koorts hebt, of als je je zorgen maakt. Heb je geen huisarts, neem dan contact op met de lokale GGD:

  • Voor Leiden is dat GGD Hollands Midden, tel. 088 308 30 00
  • Voor Den Haag GGD Haaglanden, tel. 088 355 01 00

Als je je hebt laten testen, blijf dan thuis tot de uitslag bekend is. Als je ook koorts hebt of benauwd bent, dan blijven ook je huisgenoten/gezinsleden thuis tot de uitslag van de test bekend is. Hebben je huisgenoten ook klachten? Dan moeten zij zich ook laten testen.

Heb je verkoudheidsklachten en/of andere op corona gelijkende klachten en test je negatief? Houd rekening met je omgeving en blijf thuis tot de ergste klachten voorbij zijn.

Zie voor meer informatie over het testen op corona de website van het RIVM

Ventilatie

Alle onderwijsruimtes van de universiteit worden goed geventileerd, conform de eisen van het RIVM. In praktisch alle onderwijsruimtes gebeurt dit centraal via mechanische ventilatie – slechts een klein aantal oudere onderwijsruimtes in het Pieter de la Courtgebouw worden natuurlijk geventileerd. Ook hiermee wordt voldaan aan de ventilatie-eisen van het RIVM.

Werkruimtes en vergaderzalen zijn niet allemaal voorzien van mechanische ventilatie. In deze ruimtes is het belangrijk voldoende te ventileren door de ramen open te zetten. Sowieso geldt dat het goed is om de ramen (even) te openen daar waar dit mogelijk is, bijvoorbeeld tussen colleges of vergaderingen door. Als je vragen hebt over de ventilatie in een specifieke ruimte, neem dan contact op met de Servicedesk van de betreffende locatie.

Het is bekend dat ventilatie zeer belangrijk is in de bestrijding tegen het virus, zeker als er veel mensen bij elkaar komen in een afgesloten ruimte. Het goed ventileren van onze gebouwen heeft daarom continu onze aandacht. De ventilatie- en luchtverversingssystemen zijn aangesloten op automatische storingsmelders. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.