Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Maart

Alle coronavirus-updates die in maart 2021 zijn verschenen.

Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van 23 maart aangekondigd de lockdown te verlengen tot 20 april. Helaas laten de huidige besmettingscijfers nog geen ruimte voor versoepelingen, hoewel wij hier voor het hoger onderwijs erg op gehoopt hadden. Dit betekent dat alle maatregelen op onze universiteit ook tot die datum zullen gelden. 

Maatregelen verlengd tot 20 april

In lijn met de verlenging van de lockdown, geldt voor onze studenten en medewerkers dat alle maatregelen zijn verlengd t/m 20 april. Dat betekent dat al het onderwijs online is, en dat thuiswerken de norm is. De situaties waarvoor een uitzondering geldt, zijn te lezen in onze eerdere update.

Avondklok een uur later vanaf 31 maart

Per 31 maart gaat de avondklok een uur later in, om 22u. De openingstijden van onze gebouwen worden hier indien mogelijk op aangepast. Je kunt op de locatiepagina’s controleren of dat voor jouw locatie (bijv. voor een studieplek) het geval is.

Negatief reisadvies verlengd tot 15 mei

Ook het advies van de overheid om niet naar het buitenland te reizen, is verlengd tot 15 mei. Wij drukken ook onze medewerkers en studenten op het hart zich hieraan te houden. In uitzonderlijke gevallen kunnen medewerkers en studenten toestemming aanvragen voor een dienst- of studiereis naar het buitenland. De procedure hiervoor staat op de medewerkers- en studentensite.

Online onderwijs in ieder geval tot 26 april, voorbereiding op gedeeltelijke heropening gestart

In de persconferentie van 23 maart heeft het kabinet aangekondigd dat, wanneer de cijfers het toelaten, het hoger onderwijs vanaf 26 april terug zou kunnen naar de situatie van vóór de lockdown van half december. Hierbij werd door het kabinet ook gesproken over de mogelijk inzet van zelfsneltesten door studenten. Of en hoe deze daadwerkelijk ingezet kunnen worden voor het onderwijs, moet de komende weken duidelijk worden. Gebruik van deze zelfsneltesten wordt niet verplicht, en we gaan er ook niet op controleren. Uiteraard blijven bij een mogelijke heropening de maatregelen zoals we die hebben van kracht: doe de coronacheck voordat je naar de universiteit komt, houd anderhalve meter afstand en draag een mondkapje wanneer je je verplaatst (zie ook het campusprotocol). 

Hoewel er nog veel onduidelijk is en het ook nog niet zeker is dát we op 26 april weer (deels) fysiek onderwijs mogen geven, zijn we blij met dit vooruitzicht. We gaan de komende weken voorbereiden en uitwerken hoe dit vorm zou kunnen krijgen.

We zijn blij met het uitzicht op versoepeling van de maatregelen in het hoger onderwijs na 31 maart, dat door het kabinet is geschetst tijdens de laatste persconferentie. Op 23 maart zal het kabinet hun definitieve beslissing hierover bekend maken. Daarna zullen wij uitwerken wat dit voor onze studenten en medewerkers precies zal betekenen.

De overige (versoepeling van) coronamaatregelen die het kabinet op 8 maart heeft aangekondigd, betekenen voor onze studenten en medewerkers het volgende:

Avondklok verlengd tot 31 maart

De avondklok wordt verlengd tot en met 31 maart 04.30 uur. Dit betekent dat de aangepaste sluitingstijden van onze gebouwen ook tot en met die datum gelden. De actuele openingstijden per gebouw vind je op de locatiepagina.

Sportmogelijkheden verruimd

Enkele weken geleden werden de sportmogelijkheden verruimd voor sporters tot en met 26 jaar. In de persconferentie van 8 maart gaf het kabinet ook meer ruimte aan oudere sporters. Mensen van 27 jaar en ouder mogen vanaf 16 maart met maximaal vier personen samen buiten sporten op sportaccommodaties, op voorwaarde dat ze 1,5 meter afstand houden. Sporten mag niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club. Dit betekent dat er op het Universitair Sportcentrum en bij de studentensportverenigingen weer meer mogelijkheden zijn om samen te sporten. Bekijk hier de uitgebreide informatie over versoepelingen van het Universitair Sportcentrum.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.