Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Januari

Alle coronavirus-updates die in januari 2021 zijn verschenen.

Op donderdag 21 januari heeft de Tweede Kamer besloten dat er vanaf zaterdag 23 januari tot dinsdag 9 februari een avondklok geldt van 21:00 tot 04:30. Dit heeft verschillende consequenties voor het werken en studeren aan de universiteit.

Medewerkers

Vanaf zaterdag zullen universitaire gebouwen eerder sluiten. Voor medewerkers die kritische processen ondersteunen, wordt een uitzondering gemaakt. Zij krijgen van het PSSC een digitale werkgeversverklaring, en moeten daarnaast een eigen verklaring invullen via de website van de Rijksoverheid. Deze documenten en meer informatie vind je in de mededeling voor medewerkers.

Studenten

Ook studenten moeten er rekening mee houden dat universiteitsgebouwen eerder sluiten. Dit betekent bijvoorbeeld dat ook studieplekken (zoals in de Universitaire Bibliotheken Leiden) eerder hun deuren moeten sluiten.

Tentamens op locatie die al gepland staan in de avonduren kunnen in principe wel doorgaan. Studenten die in de avonduren naar huis reizen, na het maken van een tentamen, zijn namelijk uitgezonderd van de avondklok. Voor zover bekend staan er in de periode tot 9 februari echter geen avondtentamens gepland.

Op 20 januari heeft het kabinet aanvullende maatregelen aangekondigd, waaronder het voornemen om een avondklok in te stellen. Wat dat precies betekent voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden, kan pas definitief worden vastgesteld als de Tweede Kamer hierover heeft gedebatteerd en de avondklok heeft goedgekeurd. Op dit moment treffen we wel al voorbereidingen, bijvoorbeeld voor werkgeversverklaringen en voor het verkorten van openingstijden van gebouwen.

De verwachting is dat morgen in de loop van de dag duidelijk wordt of de avondklok zal worden ingesteld – waarna de wij je zo snel mogelijk zullen informeren wat dit precies betekent voor studeren en werken op de universiteit. Houd deze pagina met updates in de gaten voor het laatste nieuws.

Lockdown verlengd, online onderwijs t/m 12 februari
De lockdown in Nederland is door het kabinet verlengd t/m 9 februari. De maatregelen die op 15 december van kracht werden, blijven dus langer gelden. Voor de universiteit betekent dit het volgende:

Al het onderwijs zal tot en met 12 februari online plaatsvinden. Enige uitzonderingen zijn kleinschalig praktijkonderwijs en mentor- en tutorgroepen gericht op de begeleiding en ondersteuning van studenten. Deze kunnen binnen de RIVM-richtlijnen wel op locatie plaatsvinden. We hadden gehoopt in het tweede semester weer deels fysiek onderwijs aan te kunnen bieden. Omdat docenten en opleidingen het voorbereide onderwijs nu toch weer naar online vormen moeten aanpassen, kan het even duren voor je meer informatie van je docent ontvangt en/of de roosterinformatie beschikbaar is. We rekenen op je begrip hiervoor.

Studieplekken blijven – via het reserveringssysteem – beschikbaar. Houd je op de studieplekken aan de regels: doe de coronacheck voor je komt, houd afstand, draag een mondneusmasker bij verplaatsing en gebruik je plek enkel voor de gereserveerde tijd. Wees sociaal, en reserveer alleen en plek als je nergens anders kunt studeren. Laat de beperkte plekken vrij voor je medestudent die deze meer nodig heeft. Lees meer

Thuiswerken blijft de norm, uitzonderingen zijn enkel mogelijk na overleg met de leidinggevende. Onderzoek mag op locatie doorgaan, indien dit locatiegebonden is.

Promoties kunnen doorgaan met een beperkt aantal aanwezigen in het Academiegebouw, zie voor details het protocol voor online promoties. Fysieke diploma-uitreikingen zijn t/m 12 februari afgelast.

Zie ook de update van 15 december voor meer details over de lockdown-maatregelen aan de universiteit.

Reis niet t/m eind maart
In lijn met het overheidsadvies mogen studenten en medewerkers tot en met eind maart niet naar het buitenland reizen. In uitzonderlijke gevallen kan de universiteit toestemming verlenen voor reizen die voor werk of studie noodzakelijk zijn. Volg hiervoor de toestemmingsprocedure voor studenten of medewerkers

De verlenging van deze maatregelen is opnieuw een tegenvaller. Voor studenten die graag weer wilden beginnen in het nieuwe semester, maar zeker ook voor docenten die eind vorig jaar zo hard gewerkt hebben om fysiek onderwijs weer mogelijk te maken en nu alles toch weer moeten veranderen naar online. We begrijpen dat dit frustrerend kan zijn. Met deze maatregelen dragen we als universiteit bij aan de bestrijding van het virus. Dat vraagt veel van onze medewerkers en studenten. Het enige dat we nu helaas kunnen doen is volhouden en onze schouders eronder zetten. We danken iedereen voor zijn of haar inzet.

BSA-norm verlaagd naar 40 studiepunten

Vanwege de situatie rond het coronavirus verlaagt de Universiteit Leiden de BSA-norm dit jaar van 45 naar 40 studiepunten. Daarnaast blijft het voor opleidingen mogelijk om de regels van het BSA verder aan te passen als dat nodig is. Zoals altijd is er ook de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor individuele studenten die in de knel zijn gekomen. Lees meer 

De videoconferentie-app Zoom zal vanaf 22 januari beschikbaar zijn voor studenten en docenten van de Universiteit Leiden. De universiteit komt hiermee tegemoet aan de wens van zowel docenten als studenten. Voor online colleges hebben docenten straks de beschikking over twee systemen: Zoom en Kaltura Live Room, dat afgelopen jaar al in gebruik was en onlangs verbeterd is. De komende periode wordt gebruikt om de koppeling te maken met Brightspace, privacy- en veiligheidsmaatregelen te waarborgen en ondersteuning en training gereed te hebben. Lees meer hierover in het nieuwsbericht over zoom.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.