Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Reisadviezen

Over de hele wereld treffen overheden maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit heeft gevolgen voor de mogelijkheden voor studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden om naar het buitenland te reizen voor werk of studie.

In principe mogen studenten tot het eind van het collegejaar niet naar het buitenland voor studiegerelateerde activiteiten. Medewerkers mogen tot nader order niet op dienstreis. Heb je plannen om bijvoorbeeld voor veldonderzoek, een stage of een summer school naar het buitenland te gaan of wil je tóch op dienstreis? Dan kan de universiteit in zeer uitzonderlijke gevallen toestemming geven. Het Internationaal Incidenten Team beoordeelt je aanvraag, waarna het College van Bestuur al dan niet toestemming geeft. De procedures staan hieronder beschreven.

 

Nederland inreizen/terugkeer uit het buitenland

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden die terugkeren uit een land met een oranje of rood reisadvies - waarvoor de overheid 10 dagen thuisquarantaine adviseert - mogen 10 dagen niet naar de universiteit komen, ongeacht of zij klachten hebben. Dit geldt ook voor internationale studenten en medewerkers afkomstig uit een rood of oranje land. De universiteit hanteert hiermee dus een strenger beleid dan de overheid. De actuele reisadviezen zijn te vinden op nederlandwereldwijd.nl. Heb je klachten, neem dan contact op de GGD voor een coronatest: bel 0800-1202 en ga in zelfisolatie. 

Controleer ook altijd de checklist 'Inreizen in Nederland' op de website van de Rijksoverheid. De regels waar je aan moet voldoen, kunnen per land verschillen. Ook geldt voor sommige landen een geheel inreisverbod.

Studiegerelateerde reizen en uitwisselingen

Alle uitwisselingsprogramma’s voor het academisch jaar 2020-2021 zijn in verband met het coronavirus geannuleerd. Dit geldt voor zowel studenten die in het buitenland willen gaan studeren (uitgaande studenten), als internationale studenten die hier willen komen studeren (inkomende studenten). Met alle uitgaande uitwisselingsstudenten wordt contact opgenomen. In overleg wordt gekeken naar alternatieven.

Ben je van plan om voor een andere reden naar het buitenland te gaan, zoals stage, veldwerk, onderzoeksprojecten, coschappen of verplicht buitenlandverblijf? Dan kun je in uitzonderlijke gevallen toestemming vragen voor je reis. 

Meer informatie en toestemmingsprocedure

Dienstreizen

Dienstreizen naar het buitenland zijn tot nader order niet toegestaan, tenzij het College van Bestuur vooraf schriftelijk toestemming geeft. Dit geldt voor alle reizen, ongeacht het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Met deze toestemming wordt vooralsnog zeer terughoudend omgegaan. Deze nieuwe procedure geldt ook voor dienstreizen waarvoor je al toestemming hebt ontvangen; je dient je reis dus opnieuw ter goedkeuring voor te leggen.

Meer informatie en toestemmingsprocedure

Internationale studenten in Leiden

Internationale studenten die momenteel in Leiden verblijven en vragen hebben over bijvoorbeeld terugkeer naar hun land van herkomst of het op afstand afronden van hun studieprogramma, kunnen terecht bij hun uitwisselingscoördinator, bij ons centrale informatienummer 071 – 527 1132 of per mail naar corona@leidenuniv.nl. Houd daarnaast de instructies van je docenten via Blackboard of Brightspace in de gaten.

Keer je als internationale student na een verblijf in het buitenland weer terug naar Nederland? Lees dan de informatie in het kader 'Nederland inreizen/terugkeer uit het buitenland' bovenaan deze pagina.

Internationale medewerkers

Ook internationale medewerkers kunnen vragen hebben over eventuele terugkeer naar hun land van herkomst, en wat dit eventueel voor implicaties heeft voor verblijfsvergunningen, ziektekostenverzekering, arbeidsovereenkomsten, huisvesting et cetera. Het Service Centre for International Staff kan je hierbij helpen.

Keer je als internationale medewerker na een verblijf in het buitenland weer terug naar Nederland? Lees dan de informatie in het kader 'Nederland inreizen/terugkeer uit het buitenland' bovenaan deze pagina.

Iedere student en medewerker die in het buitenland is en hulp nodig heeft, wordt door de universiteit geholpen. De wijze waarop is maatwerk, uitgangspunt is de veiligheid van eenieder. Als je dringend hulp nodig hebt, kun je bellen met het noodnummer van de universiteit: +31 71 527 6666 (24/7 bereikbaar).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.