Universiteit Leiden

nl en
Thema

450 jaar Leidens Ontzet

Leiden heeft wat te vieren: eerst 450 jaar Leidens Ontzet en daarna 450 jaar Universiteit Leiden. En dat is geen toeval.

De Universiteit Leiden werd opgericht om de vrijheid te vieren die de stad verdiend had door zich dapper te verzetten tegen de Spanjaarden. Vrijheid verbindt dus deze twee feesten, en dat is meer dan ooit het vieren waard. Want vrijheid zit ook in ons DNA als universiteit: wetenschap floreert waar medewerkers en studenten zich vrij voelen. Vrijheid moet je koesteren. Daarom is de Universiteit Leiden enthousiast betrokken bij de viering van 450 jaar  Leidens Ontzet in 2024.

450 jaar Leidens Ontzet en Universiteit Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Activiteiten

3 October University: kom naar de WetenschapsWarenMarkt!

Ben jij benieuwd hoe je een menselijk skelet in elkaar zet? Wil jij weten welke scheikunde dagelijks om je heen te vinden is? En hoe gemakkelijk laat jij je foppen door nepnieuws? Ontdek dit en meer tijdens 3 October University!  

Dit jaar is de 3 October University extra groot en feestelijk vanwege een heel speciale viering: 450 jaar 3 October! In samenwerking met de studentenvereniging Augustinus zorgt Universiteit Leiden voor een WetenschapsWarenMarkt vol met kraampjes met ontdekkingen, wetenschappelijke spellen en speurtochten.  

Behaal je onderzoeksdiploma door het helpen van een echte professor. Ervaar hoe jij omgaat met het maken van moeilijke keuzes onder stress. Help mee met het in kaart brengen van de Leidse luchtkwaliteit. Of doe mee met spellen die de Mesopotamiërs vroeger al speelden. Voor jong en oud is van alles te ontdekken en leren!  

Je bent welkom op de WetenschapsWarenMarkt op 3 oktober 2024 tussen 11.00 en 13.00 uur op de Steenschuur. Toegang is gratis. 

3 October University 2024

Het Beleg in theater

Een toneelstuk over het beleg uit 1714 weer actueel maken en vijf keer opvoeren in de Leidse Schouwburg. Dat kreeg Bart Vieveen voor elkaar. Hij studeerde Nederlands en Theaterwetenschap aan de Universiteit Leiden en hij regisseert nu Beleg. Dit toneelstuk ter ere van 450 jaar Leids Ontzet is in september te zien in de Leidse schouwburg. Lucretia van Merken, een 18e eeuwse dichteres en toneelschrijver, die ereburger was van Leiden, schreef het stuk in 1774.

Beleg in de Leidse Schouwburg

Sporen van Drie Oktober

Het project Sporen van Drie Oktober gaat in Leiden en de regio op zoek naar tastbare sporen en herkenbare locaties die herinneren aan de gebeurtenissen rond het beleg en ontzet van Leiden. De sporen en plaatsen die nog verwijzen naar de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 vormen een belangrijk onderdeel van dit verhaal.

Sporen van Drie Oktober is een jubilieumproject van de 3 October Vereeniging, in samenwerking met de Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, mboRijnland en Leiden Kennisstad.

Van oktober 2023 tot oktober 2024 verschijnt er in het Leidsch Dagblad een maandelijkse kroniek van Leidens Ontzet, mede mogelijk gemaakt door onderzoek van Leidse geschiedenis- en archeologiestudenten.

Dezelfde studenten publiceerden deze zomer een artikel in Leidschrift, waar op 11 september de officiële publiekspresenatie voor plaatsvindt: 'Handelingen en Herdenkingen: 450 jaar Leidens Ontzet.'

Het nummer van Leidschrift waarin we een artikel hebben gepubliceerd

Het project heeft verschillende uitkomsten. Zo verschijnt de documentaire Sporen van Drie Oktober gericht op tastbare sporen, historische locaties en gedenktekens in de Leidse regio. De documentaire gaat op op 26 september 2024 in première. 

Het boek Sporen van Drie Oktober komt uit op 11 september en bevat verhalen van overgebleven sporen, verteld aan de hand van ooggetuigenverslagen, historisch beeldmateriaal, bodemvondsten en gesprekken met experts. Als je eenmaal weet wat zich op de beschreven plekken heeft afgespeeld, dan loop of rijd je er nooit meer op dezelfde manier langs.

De Epic Quest van studenten van mboRijnland, neemt je mee met een interactieve wandeling door de stad en het verhaal van Leidens Ontzet.

De regionale fietsroute Sporen van Drie Oktober voert je langs de overgebleven sporen in Leiden en de omliggende gemeenten. De route wordt op 14 september geopend en is vanaf dat moment voor iedereen toegankelijk.

Website Sporen van Drie Oktober

Leiden viert feest – 450 jaar optochten

Feestende en verklede studenten, hoogleraren in wapperende toga’s: op de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten in museum de Lakenhal ontdek je hoe  de universiteit en de stad samen een de rijke optochtentraditie hebben. Samen feestvieren is van alle tijden. Optochten zijn daarvoor een fantastische vorm. Ze zorgen voor saamhorigheid en een gedeelde identiteit. Wat is er leuker dan mee te lopen in een feestelijke optocht of gezellig op straat te kijken naar een optocht die voorbij komt?

Met schilderijen, meterslange prenten, foto’s, films, kostuums en attributen, zoals harnassen, zwaarden, helmen en speren, wordt getoond hoe groots deze vieringen werden en worden aangepakt. Bezoekers wandelen zo door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis.

De tentoonstelling over de uitbundige optochtengeschiedenis is te bezoeken in Museum De Lakenhal van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025.

Museum De Lakenhal: 450 jaar optochten

De Grote Optocht

Omdat de universiteit haar oprichting te danken heeft aan het Ontzet, doen we heel graag mee aan de viering 450 jaar Leidens Ontzet. Dat doen we onder andere met een mooie praalwagen en veel figuranten tijdens de Grote Optocht.

Lijkt het jou leuk om een keer mee te lopen, je onder te dompelen in de universitaire geschiedenis én alvast het ontstaan van de universiteit te vieren? Geef je dan nu op! 

Figuranten gezocht voor de Grote Optocht op 3 oktober

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.