Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Meet the professor

Leerlingen uit groep 7 van basisscholen in Leiden en Den Haag krijgen op de verjaardag van de universiteit (8 februari) les van een echte professor.

Activiteit

De kinderen maken kennis met onderzoek en wetenschappers, dankzij een les van een professor in hun eigen klas. Onderzoekend leren staat centraal: van tevoren doen de leerlingen diverse opdrachten en ontdekken zo wie er in hun klas een les zal geven.

8 februari

Alle lessen vinden plaats om 11.00 uur op vrijdag 8 februari 2019, de dies natalis van de Universiteit Leiden.

Voor wie?

Elke reguliere basisschool in Leiden en Den Haag kan gratis deelnemen. Scholen kunnen meerdere klassen aanmelden en elke klas ontvangt straks een eigen professor in de klas. Deze activiteit is nadrukkelijk bedoeld voor elke groep 7 en niet alleen voor plusklassen.

Voorbereiding

In zes korte introductielessen ontdekken de leerlingen steeds meer over de professor die bij hun in de klas zal komen. Deze lessen geeft de eigen leerkracht met een lessenpakket van het Wetenschapsknooppunt Leiden op zelfgekozen momenten voorafgaand aan het klassenbezoek op 8 februari.

Inhoud lessen

De lessen volgen de stappen van de onderzoekscyclus en bestaan uit een kort intro (klassikaal) en één of meerdere opdrachten (diverse werkvormen). Voor het verzorgen van de lessen is geen specifieke voorkennis vereist. De lessen sluiten aan bij Wetenschap & Technologie (W&T) en gaan over wetenschap in algemene zin en over de Universiteit Leiden in het bijzonder. 

Specials

Een aantal professoren zal de les in de klas in het Engels verzorgen. Ook is er een les op een bijzondere locatie in de binnenstad van Leiden. U kunt op het aanmeldformulier aangeven of uw school voor deze varianten in aanmerking wil komen.

Meer mogelijkheden

Bij aanmelding krijgen scholen ook een leerlingenwerkboek onderzoekend leren. Hiermee kunnen kinderen in 6 stappen zelf een (eenvoudig) onderzoek uitvoeren parallel aan de 6 lessen van Meet the professor. Daarnaast is het mogelijk om de lessen voor Meet the professor te combineren met onderstaande activiteiten (voor deze activiteiten geldt een aparte aanmelding):

  • Lespakketten, keuze uit de thema’s Weer en klimaat, Archeologie of Veroudering.
  • Werkstukkenwedstrijd, met een feestelijke afsluiting bij de Universiteit Leiden tijdens het Wetenschapscongres junior

Aanmelden Meet the professor

Aanmelden is mogelijk tot 12 oktober 2018 via het online aanmeldformulier. Als de maximumcapaciteit is bereikt, komen scholen op een reservelijst; scholen ontvangen hiervan bericht. Er zijn aan Meet the professor en de optionele uitbreidingen voor scholen geen kosten verbonden.

Contact

Voor meer informatie en vragen over deze activiteit kunt u contact opnemen met het Wetenschapsknooppunt Leiden: wetenschapsknooppuntleiden@iclon.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie