Dossier

3 October-optocht

Op 3 oktober loopt de Universiteit Leiden mee in de Grote Optocht. Kom jij ook kijken?

Leidens Ontzet

Elk jaar op 3 oktober is Leiden gekleurd in het rood en wit: we vieren de bevrijding van de Spanjaarden in 1574. De geschiedenis van de Universiteit Leiden is sterk verbonden met deze historische overwinning. Zo wordt gedacht dat Willem van Oranje de universiteit cadeau heeft gedaan aan de Leidse bevolking als dank voor hun dappere strijd. Komend jaar kan je de Universiteit Leiden ook bewonderen in de Grote Optocht op 3 oktober. Jij komt toch ook kijken?

De Grote Optocht

Sinds 1886 organiseert de 3 October Vereeniging jaarlijks de activiteiten rondom de herdenking en viering van Leidens Ontzet. En de Grote Optocht mag daarbij niet ontbreken. Heel Leiden komt kijken naar de parade van wagens, verenigingen en muziekkorpsen. Veel Leidse kinderen – en volwassenen – lopen jaarlijks mee. Op 3 oktober 2019 zal ook de Universiteit Leiden weer te bewonderen zijn in de Grote Optocht!

444 jaar

In 2018 was het 444 jaar geleden dat Leiden werd ontzet. Als universiteit vierden wij dat feest graag met de 3 October Vereeniging mee, met een ‘verjaardag’-groep in de Grote Optocht. En natuurlijk blikten we vast vooruit naar ons eigen aanstaande jubileumjaar!