Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Rembrandtroute

Wie kent hem niet: de wereldberoemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn. Maar wist je ook dat Rembrandt zich aanmeldde als student aan de Universiteit Leiden? Dit jaar, dat ook een Rembrandtjaar is, maken we schilderijen van Rembrandt op een spectaculaire manier zichtbaar.

Rembrandt
Portret van Marten Soolmans, Rembrandt, 1634, Gezamenlijke aankoop van de Staat der Nederlanden en de Republiek Frankrijk, collectie Rijksmuseum/collectie Musée du Louvre

Ontdek Rembrandts sporen aan de Universiteit Leiden

Wist je dat Rembrandt zich in 1620 inschreef als student Letteren? En dat hij beroemde Leidse alumni schilderde zoals Marten Soolmans, Jan Six en Nicolaes Tulp? Als je vanaf dit voorjaar door de Leidse binnenstad wandelt, kun je metershoge schilderijen van Rembrandt tegenkomen. Ook kom je meer te weten over de band tussen Rembrandt en de Universiteit Leiden in ons Dossier Rembrandt en een gidsje dat bij de wandeling hoort. 

Inschrijving aan de Leidse universiteit

Rembrandt was pas 13 jaar oud toen hij zich inschreef als student bij de Leidse universiteit. In die tijd was dat geen ongebruikelijke leeftijd. In de Universiteitsbibliotheek ligt een boek uit 1620 met daarin de inschrijving van Rembrandt. Mogelijk is dit het oudste en eerste boek met een vermelding van Rembrandt.  

De anatomische les van Dr Nicolaes Tulp, Rembrandt 1632 (Mauritshuis, Den Haag)

Universitaire Bibliotheken Leiden bezit ongeveer honderd prenten van Rembrandt, een aantal tekeningen en werk van zijn leerlingen en medewerkers. Conservator Jef Schaeps zal in een kleine publicatie het werk uit Rembrandts Leidse periode presenteren. (Uitgeverij Leiden University Press, onder voorbehoud).

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie