Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Activiteiten

In het jaar 2019 organiseren we verschillende en diverse activiteiten voor, door en met de inwoners van Leiden en Den Haag. Op deze pagina houden wij je op de hoogte van alle activiteiten die worden georganiseerd.

Start viering

We starten de viering op onze verjaardag, de dies van 8 februari 2019. Die ochtend is de eerste activiteit: Meet the professor, waarbij Leidse hoogleraren een gastles geven op lagere scholen in Leiden en Den Haag.

Wat kun je nog meer verwachten?

Je komt ons straks op nog meer verrassende plekken en momenten tegen in de stad! We vieren 444 verspreid over het jaar 2019 met deze projecten:

Op de Dies Natalis (8 februari 2019) geven Leidse hoogleraren een gastles op lagere scholen in Leiden en Den Haag. In meer dan 60 klassen maken ruim 1600 leerlingen zo kennis met wetenschap en de universiteit. Lees hier meer! 

Meer dan 1000 basisschoolleerlingen maken kennis met ons onderzoek in de natuur tijdens de Naar Buiten!-dagen.

Wijken in Leiden en Den Haag kunnen aanvragen doen bij de Universiteit Leiden om activiteiten in de wijk te organiseren of te ondersteunen.

De Leidse en Haagse buren van veel universitaire gebouwen, studentenhuizen en –verenigingen gaan met elkaar een activiteit in de straat organiseren tijdens landelijke Burendag op 21 september 2019.

Inwoners van Leiden en Den Haag en wetenschappers kunnen een voorstel doen voor een (maatschappelijk) vraagstuk dat door wetenschappers van de Universiteit Leiden kan worden onderzocht en aangepakt. 

Bezoekers van het stadhuis van Leiden kunnen vanaf 25 januari een tentoonstelling over de Universiteit Leiden en haar relatie met de stad Leiden bekijken. In het stadhuis van Den Haag komt een tentoonstelling over 20 jaar Campus Den Haag.

Tijdens het Rembrandtjaar in Leiden zijn op de universitaire gebouwen grote afbeeldingen van schilderijen van Rembrandt te zien.

Liefhebbers van podcasts kunnen luisteren naar nieuwe podcasts over wetenschap. De podcasts worden aangeboden aan treinreizigers tussen Leiden en Den Haag en op andere verrassende plekken.

'Had u een portie wetenschap bij uw drankje gewild?' Bezoekers van cafés en eetcafés kunnen op verrassende en laagdrempelige wijze kennis maken met onderzoek en met de Universiteit Leiden.

De Universiteit Leiden nodigt groepen uit om tijdens een spannende vossenjacht op zoek te gaan naar figuren, verhalen en gebouwen uit heden en verleden van de universiteit.

Studenten zetten zich in voor journalistiek in de wijk, zoals bijvoorbeeld het maken van een buurtkrant samen met de wijk.

Bezoekers van het Filmfestival in Leiden en het Filmhuis in Den Haag kunnen genieten van een programma waarin film én wetenschap aan bod komen.

Vakantievierders, dagjesmensen en toeristen kunnen universitaire rondleidingen boeken met een student als gids.

In samenwerking met City Deal Kennis Maken organiseren we een creatieve ‘vrijdenkplaats’ om vragen van inwoners en organisaties in Leiden te bespreken. Hierbij maken we gebruik van de denkkracht en creativiteit van studenten, medewerkers en alumni van Universiteit Leiden.

Familie en vrienden van medewerkers van veel grote universitaire eenheden/faculteiten zijn welkom op deze dag, waar zij een kijkje achter de schermen krijgen.

Door het 444-spel te spelen leert jong en oud op een ludieke wijze meer over de Universiteit Leiden.

Alle fietsfanaten opgelet: er komt een fietsroute tussen Leiden en Den Haag van precies 44,4 kilometer. De fietsroute is binnenkort te downloaden via deze website. 

Expats en internationale inwoners van Den haag en omstreken maken kennis met de Universiteit Leiden op de Feel at Home Fair in Den Haag.

De tienduizenden bezoekers van het Bevrijdingsfestival in Den Haag leren de Universiteit Leiden kennis tijdens verschillende interactieve activiteiten.

Duizenden Leidenaren die naar de 3 October-optocht kijken, zien een wagen waarop 444 jaar Universiteit Leiden wordt verbeeld.

Op zoek naar een alternatieve Valentijnsavond? En gaat je hart sneller kloppen bij het horen over wetenschappelijke ontdekkingen? Het gratis evenement Leiden Loves Science draait om de Leidse liefde voor de wetenschap.

Zijn wiskunde en techniek mannenwetenschappen? Echt niet! Daarom heeft de Verenigde Naties de jaarlijkse 'International Day of Women and Girls in Science' in 2015 in het leven geroepen. De Universiteit Leiden viert deze dag op zaterdag 9 februari met een spetterend programma over sterrenkunde. 

Nog een bijzondere leeftijd dit jaar: op vrijdag 5 april vindt de 44ste editie van de Singelloop in Leiden plaats. De Universiteit Leiden rent mee voor het goede doel. Jij toch ook?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie