Kunst en vrije tijd - Muziek

World music series : Eastern European and Roma Songs

Woensdag van 15:30-16:45 uur start 2 weken later dan aanvankelijk gepland - geen les op 26 oktober)

Docent
Aleksandra Popovska

Alle niveaus welkom. Plezier in zingen staat voorop.

Inhoud
Deze cursus biedt een korte introductie tot het scala aan vocale muziek van Oost-Europa, inclusief liedjes uit Macedonië, Servië, Bosnië, Kroatië, Georgië, enz. De vocale muziek van Oost-Europa is heel anders dan wat we in West-Europa gewend zijn te horen . Onbekende harmonieën en ritmes zorgen voor een spannende koorervaring. Sommige liedjes worden op het gehoor aangeleerd, andere met partituren. Het repertoire bevat voor elke stem en elke combinatie van stemmen iets: van solo tot duet tot polyfoon, in uiteenlopende karakteristieke ritmes.

Roma/zigeunermuziek is de afgelopen twee decennia uitgegroeid tot een van de meest populaire wereldmuziekgenres. Er is een grote verscheidenheid aan muziekstijlen die als 'zigeuner' op de markt worden gebracht, wat erop wijst dat Roma-muziekuitingen hun muzikale kenmerken ontlenen aan Roma- en niet-Romaanse elementen. Stijlen worden gedifferentieerd naar tijd, plaats en culturele invloeden met betrekking tot versieringen, taalkeuze, vocale timbres en instrumentkeuze. In deze cursus worden verschillende soorten liedjes in vele talen gezongen. Studenten kunnen liedjes verwachten die bruisen van verhalen over menselijke worstelingen, verdriet, lijden, liefde en een enorme levenslust. Perfectie in hun interpretatie wordt onderzocht door manieren te vinden om je over te geven aan de muziek/tekst/ritme.

Docent
De carrière van Aleksandra Popovska omvat twee decennia en verschillende landen; ze is internationaal bekend als zangeres, zangleraar, componist en koorleider van de gemeenschap. Haar werk heeft haar naar meer dan vijftien landen gebracht, waar ze samenwerkte en vele studenten en kunstenaars inspireerde. Ze is opgeleid in verschillende muziekdisciplines (zang, een compositie voor media, muziekeducatie en muziekproductie) in Nederland, Engeland en Macedonië. Ze had meer dan honderd optredens op verschillende podia over de hele wereld (om er maar een paar te noemen: Rotterdam Opera Festival, Neuköllner Oper-Berlin, Macedonische Nationale Opera & Ballet, enz.). Aleksandra nam deel aan opnames van meer dan vijftien cd's in verschillende muziekgenres. Aleksandra is lid van de Nederlandse Vereniging van Vocale Pedagogen en de Nederlandse Vereniging van  Componisten .

Lukt het niet om online-in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).