Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Dans | Body & Mind

The Powerful Psoas: A movement exploration workshop

Zaterdag 4 februari 2023 van 9:30-13:30 u (met pauze)

Docent
Natalie Heller

Voor wie
Deze workshop is geschikt voor mensen met of zonder danservaring (het is een les van gemengd niveau). U wordt gevraagd om de spier alleen en met een partner te verkennen door middel van beweging (dit kan door middel van dansen of langzame bewegingsacties).

Inhoud
De meesten van ons weten dat de psoas-spier een heupbuiger is en ons helpt onze benen op te tillen.
Wist je dat het ook een van de diepste core-stability-spieren is? Het houdt de wervelkolom in balans. Met zijn anatomische verbindingen met de wervelkolom en het bovenbeen, is deze spier een belangrijke apil voor deverbinding van het boven- en onderlichaam.

Meer magie? De nieren en bijnieren liggen erboven. Het Middenrif  is ermee verbonden via de solar plexus. De zenuwen die tot in het bekken en het been reiken, lopen er langs. De psoas is belangrijk voor meer dan alleen het behouden van een spierbalans in het lichaam. Het heeft een effect op onze hormonale, zenuw- en ademhalingssystemen.

Interessanter dan dit alles is dat de psoas een van de weinige spieren is, die ons lichaam driedimensionaal verbindt. Het loopt van de achterkant en het binnenste deel van het lichaam (de lumbale wervelkolom) naar de voorkant en de buitenkant van het lichaam (de trochanter minor). Dit betekent dat de psoas een van de belangrijkste compenserende spieren in het lichaam is. Als uw houding op de een of andere manier uit balans is, is het de psoas-spier die dit zal compenseren om ervoor te zorgen dat uw lichaam efficiënt blijft functioneren.

In deze intensieve 4 uur durende workshop gaan we de krachtige psoas verkennen:
Je kunt verwachten:
- Anatomische omtrek
- Hand-on verkenning (met een partner)
- Technieken toepassen op jezelf, en tips over hoe een hypertone psoas los te laten.
- Hulpmiddelen om de psoas bilateraal opnieuw in evenwicht te brengen.
- Oefeningen om psoas met voeten te verbinden.
- Bewegingsverkenning van de psoas en zijn verbindingen.

Wat betreft pijn:
de psoas-spier is vaak een oorzaak van lage rugpijn. Als je last hebt van lage rugpijn, dan is deze workshop geschikt voor jou.
Opmerking: de psoas-spier is ook opgemerkt om 'emotie vast te houden'. Houd er rekening mee dat er er emotionele en spirituele aspecten naar boven kunnen komen als je aan deze spier werkt.

Docent 
Natalie Heller is een choreograaf en danskunstenaar. Ze heeft een MA in 'Creative Practice' van Trinity Laban en professionele training van Dance New Amsterdam (NYC), Movement Research (NYC), Siobhan Davies Studios (Londen) en Ecole Supérieure de l'Enseignement de la Danse (Montpellier, Frankrijk) . Ze is geïnteresseerd in lichaamsbewustzijn en in het helpen van haar studenten bij het ontwikkelen van energiezuinige bewegingspaden. Tijdens haar verkenning van verschillende bewegingsmethodologieën ontdekte ze Ashtanga Yoga, Pilates, Thaise massage, Body Mind Centering, Contact Improvisation, Alexander Technique, Skinner Releasing, Feldenkrais, Klein Technique en vele anderen. Ze volgt al meer dan twintig jaar bewegingsworkshops en is getraind door belangrijke spelers in het veld (waaronder Gill Clarke, KJ, Holmes, Malcolm Manning, Eva Karczag en vele anderen). Sinds 2006 geeft ze bewegingstechnieken.

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een workshop kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken)
 

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.