Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Toneel en presentatie

Fysiek Theater: Training Viewpoints

Woensdag van 19:15-21:45 uur (geen les op 23 okt, cursus loopt door t/m 4 dec)

Docent
Judith Bruynzeels

Voor wie
Deze cursus biedt spelplezier binnen het fysiek werken. Enige ervaring met (fysiek) theater is aanbevolen. Deze cursus is ook geschilt voor Engelssprekenden.

Inhoud
Viewpoints komt oorspronkelijk uit de dans en is o.a door Anne Bogart (
artistiek leider SITI company) vertaald naar het werken binnen theater.

De Viewpoints training leert je werken vanuit de intuïtieve impuls. 
In verschillende opdrachten train je om bewuste, actieve keuzes te maken vanuit compositorisch denken. Dit traint je flexibiliteit, je vermogen om open te staan voor impulsen van buitenaf, en keuzes te maken in de mogelijke reacties hierop. Ook traint het je bewustzijn om vorm te geven aan wat er aanwezig is, en een gevoel van spontaniteit en durf in de repetities te brengen.
Je traint je vermogen om alles om je heen te registreren en niets uit te sluiten omdat je denkt dat het goed of slecht, nuttig of onbruikbaar is.

Trainen en werken vanuit de Viewpoints laat een groep spontaan en intuïtief functioneren. Het biedt de mogelijkheid om vanuit deze werkwijze krachtig en theatraal werk te genereren. Het ontwikkelt flexibiliteit, articulatie, kracht in de beweging en maakt het samenspel wezenlijk mogelijk.

Docent
Judith Bruynzeels zal de training leiden. 
Zij heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het werken vanuit viewpoints. Zo heeft ze diverse trainingen gevolgd onder leiding van acteurs uit de SITI Company en is ze onderdeel van het Extended Ensemble. EE bestaat uit een  groep theatermakers, acteurs, schrijvers, docenten uit heel de wereld die de filosofie willen delen achter deze training. Hoe je vanuit het hier en nu het spel kan vormgeven, je eigen kracht kan ontwikkelen zonder bezig te zijn wat het allemaal zou kunnen worden. Zodat je je eigen stem vindt in het geheel, op de spelvloer en daarbuiten.

Naast haar werkzaamheden als beeldend theatermaker geeft ze les  aan theatermakers in Arnhem en is ze de trainster van Close-Act een straattheatergezelschap uit Tilburg. www.closeact.nl.
Onder haar eigen vlag JUDKA theatermakers geeft ze vorm aan verhalen die zich vaak achter het nieuws afspelen en geeft ze een stem aan mensen waar zelden serieus aandacht voor is.

‘Ik vind het werken vanuit (fysieke) improvisatie altijd een interessante schoonheid opleveren. Wanneer vertrouwen, openheid en lef samen kunnen komen kun je de meest krachtige scènes ontwikkelen’

meer info: www.judka.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie