Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Fotografie

Beeld//Taal I : Fotografie & Schrijven | online

Maandag van 19:30-21:30 uur (om de week)

Docent
Zoë van de Kerkhof

Lesdata: 13 & 27 feb |  13 & 27 mrt  | 17 april | 1, 15 & 22 mei

Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor iedereen die eerder een cursus basisfotografie* heeft gevolgd en graag met pen en camera op zoek gaat naar (beeld)verhalen. Schrijfervaring is niet nodig, plezier in schrijven wel.

Doel: inspiratie en creativiteit
Als we onderweg zijn naar onze bestemming kijken we niet echt rond. We zijn vaak gehaast en gefocust. Zonder dat je het waarschijnlijk doorhebt passeer je heel veel nog-niet-beschreven-verhalen en nog-niet-gemaakte-foto’s. Een oud mannetje op een bankje, een ruziënd stel, een verloren voorwerp troosteloos alleen.
 
Welke verhalen ga je zien als je wél rondkijkt, omhoogkijkt of even stilstaat? Welke (beeld)verhalen liggen er op straat, in de trein of in het raamkozijn die je kunt fotograferen en/of kunt beschrijven?
 
Inhoud
We gaan in deze cursus op een creatieve manier verhalen omzetten in beelden en beelden omzetten in verhalen. Dit doen we aan de hand van huiswerk en korte opdrachten in de les: Welk verhaal kun je schrijven bij een foto? Welke foto kun je maken bij een gedicht?  Hoe kun je teksten beeldend maken?
Zo leren we kijken, fotograferen en verhalen schrijven. We gebruiken de straat, poëzie, foto’s, de buurtkat, de meeuwen en de rest van de wereld als inspiratiebron.
 
*note: in deze cursus leer je niet hoe jouw camera werkt of hoe je technisch het beste kunt fotograferen. Je leert wel op zoek te gaan naar verhalen, ze beeldend te maken en ze te beschrijven.

Reactie van een cursist:
'Ik vond de inhoud van de cursus heel inspirerend. Goede voorbeelden en opdrachten. <...> Ik werd ook heel gelukkig van dat helemaal in de flow zitten om precies die ene foto te kunnen maken of te schaven aan een tekst tot dat het voor je gevoel perfect weergeeft wat je hebt geobserveerd.' 

Heb je al eerder een cursus Beeld//Taal gevolgd bij Zoë van de Kerkhof en wil je nog een stapje verder? Dan kun je je vanaf juni aanmelden voor de vervolgcursus Beeld//Taal II (start weer in september 2022).

Bekijk de cursussen Beeld//Taal ook op https://schrijvenonline.org/
 
Docent
Zoë van de Kerkhof
In 2015 won Zoë van de Kerkhof de NRC foto jaarprijs met haar foto Mijn Dansende Mam. Sinds 11 april 2022 is ze de nieuwe stadsdichter van Leiden. Voor diverse muziekalbums verzorgde ze het artwork. Ze exposeerde afgelopen jaar met haar foto’s en verhalen in het P.J Veth, Universiteit Leiden. Net als in haar vorige exposities o.a This is how we Roll (2017) en De stilte is N_ergens (2018) is ook in deze expo Silencio Por Favor (2020) haar achtergrond als cultureel antropoloog duidelijk terug te zien.
Verder heeft ze ruimschoots leservaring (Cursus Beeld//Taal, theater en fotografie).
Instagram: @zoeschrijftmetlicht 

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.