Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Dans

Tactile gaze | sensorial practices

Dinsdag van 20:30-22:00 uur

Docent
Emilie Gallier

Voor wie
Iedereen welkom.

Reactie van een cursist:
'Deze cursus is eigenlijk dansimprovisatie: zonder danspasjes, zonder oordeel over goed of fout, mooi of lelijk. We verkennen hoe het is om je blik tactieler te maken: zachter, minder kritisch. Ontdekken hoe het is om in de dans niet alleen op je ogen te vertrouwen, maar om al je zintuigen te gebruiken: je lijf, oren, tastzin, reuk, evenwicht. En ervaren dat je daardoor mėėr ‘ziet’. Emilie heeft een rustige en begripvolle manier van begeleiden. Ze nodigt uit, volgt, stuurt zachtjes bij. Ze gebruikt onverwachte voorwerpen om inspiratie op te doen: lichtjes, boeken, papier. Dat maakt de avonden soms magisch. Het maakt me alert en geaard tegelijkertijd. Wat ik ook heel leuk vind, is dat de cursus mensen van alle leeftijden trekt. Ik voel me steeds heel erg welkom.'

Inhoud
Deze cursus is een dans- en improvisatiecursus die zich richt op het trainen van de tactiliteit (tastzin) van onze ogen en van daaruit verdere zintuiglijke ervaringen ontwikkelt (aanraking beschouwen als de moeder van alle zintuigen - horen, proeven, ruiken door middel van zintuiglijke waarnemening).

'Raak niet aan met je handen. Maar je kunt aanraken met je ogen.’ Mijn moeder vertelde me deze woorden toen ik een kind was, als we samen op de straatmarkten dwaalden. Hoe kan ik aanraken met mijn ogen? Kan ik volume, texturen en gewicht voelen door te kijken? Kunnen mijn ogen proeven?

We trainen het oog om om aan te raken en een toegang tot verbeeldingskracht te stimuleren tijdens het dansen.
'Wat als mijn ogen mijn voeten zouden zijn en mijn voeten mijn ogen?' 
Een zintuiglijke omgeving stimuleert de aandacht van de deelnemers voor de tastzin van hun ogen, ogen die tegen de ogen van anderen drukken, door ruimtes slenteren of sluiten.
''I close my eyes and so I fly'. 
Door een innerlijke blik te ontdekken, krijgen dansers toegang tot beelden die door hen heen bewegen, in hun binnenste. We sluiten onze ogen en zien beelden: dagdromen stromen onze dans binnen.


Het is het derde seizoen dat de cursus Tactile Gaze plaatsvindt binnen het programma van het LAK.
Elk seizoen introduceert nieuwe oefeningen die de Tactile Gaze-ervaring voeden.
Ik bouw voort op verschillende tradities van hedendaagse dans (manieren om het lichaam te aarden), dansimprovisatie (bijvoorbeeld Lisa Nelsons partituur 'compose your visual field'), contact, somatische praktijken (visualisatie, authentic movement), documentatiepraktijken (tekenen, verwoorden van ervaringen). In de studio spelen we met dansboeken en met kleine ledlampjes die op lichtgevende ogen lijken. Deze fysieke objecten voeden onze zintuigen op veel verschillende manieren. De dansboeken openen werelden (soms presenteren ze dansen van voorbije eeuwen, soms verzinnen ze toekomstige realiteiten). Deze dansboeken creëren een grafisch landschap dat oneindig kan worden verkend door onze ogen en lichamen. De lichtjes zorgen voor verschuivingen in de helderheid van de ruimte mogelijk, die ons op verschillende manieren helpen om ons te verhouden tot ruimte, landschappen en dansende lichamen (het onzichtbare voelen!).


Deze cursus duurt 7 weken in maart/april 2023 en staat open voor iedereen (met of zonder danservaring). We zijn van plan om in mei/juni 2023 een vervolgcursus (4 weken) aan te bieden voor ervaren deelnemers om op specifieke locaties buiten de studio te spelen (onder voorbehoud).

Docent
Emilie Gallier is een choreografe-onderzoeker die in Leiden (Nederland) woont. Ze ontwikkelde het idee en de praktijk van lezen in en als performance (Reading in Performance, Lire en Spectacle), in haar doctoraat over praktijk-als-onderzoek (2021, Centre for Dance Research Coventry University, THIRD DAS Graduate School). Haar betrokkenheid bij artistiek onderzoek als onderzoeker, tutor (voor research fellows van THIRD in Amsterdam), peer (ze is een peer van het PEERS-programma in Zürich), boekenwurm en toeschouwer, vormt haar aandacht voor en ervaring met vormen van schrijven en publiceren, en met wat er in de praktijk actief is. Ze is mede-oprichter van Les Minieres in Normandië (Frankrijk), op het snijvlak van regeneratieve landbouw en uitvoerende kunstpraktijken. In 2022 heeft Emilie Gallier zich aangesloten bij het Erasmus+ project Extraordinary Dances (Dance and Handicap) met de Leidse groep Domino.
Meer info: post-cie.com

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAK cursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Schrijf je op tijd in! Een cursus kan alleen starten met voldoende deelnemers (dit wordt een week voor aanvang bekeken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.