Universiteit Leiden

nl en

Kunst en vrije tijd - Beeldende kunst

Blauwdrukken maken (cyanotypie)

Donderdag van 19:30-22:00 uur (lesdata: 9, 16 & 23 april | 7, 14 & 28 mei)

Docent
Janet Keukelaar

Voor wie 

Beginners en gevorderden, maar vooral: voor nieuwsgierigen en ontdekkers!

Inhoud 

Cyanotypie (blauwdrukken maken) is één van de eerste fotografische technieken en is ontdekt in 1842. Door het gebruik van twee fotomiddelen leer je aquarelpapier lichtgevoelig te maken. In feite veranderen we aquarelpapier in ouderwets fotopapier. Vervolgens wordt dit fotopapier belicht met Uv-licht en een onderwerp naar keuze. Prachtig Pruisischblauwe afdrukken zijn het resultaat. 

Tijdens de cursus leer je de drie stappen van het proces: zelf fotopapier maken, belichten met een onderwerp, spoelen & drogen. Er zijn geen vaste opdrachten per week, je kan volledig werken binnen je eigen interesse en afbeelden wat jouw smaak is. Het is verrassend laagdrempelig en er kunnen blauwdrukken gemaakt worden van voorwerpen, tekeningen en foto’s. Hierdoor kan elke creatieve voorkeur toegepast worden binnen deze techniek. Tijdens de cursus werken we op papier. Je kan meerdere afdrukken per avond maken en zal dus genoeg kunnen experimenteren en uitproberen. Het is mogelijk om een kleine uitstap te maken naar werken op stof. 

Nadat je alle mogelijkheden hebt uitgeprobeerd tijdens de cursus en alle tips en tricks hebt geleerd kan je thuis verder: je hebt namelijk geen donkere kamer nodig!

Docent

Janet Keukelaar studeerde in 2003 af als Master of Applied Arts aan de Kunstacademie Post St. Joost in Breda. Zij is eigenaar van PAR ( http://www.print-art-read.nl/) in Leiden, waarin zij oude fotografische technieken nieuw leven in blaast. 

Lukt het niet om online in te schrijven? Neem dan contact op met LAKcursusbureau via info@lakcursussen.nl of via tel: 071 - 5272314 | 5272317

Door je in te schrijven voor een LAKcursus, ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.