Logo Universiteit Leiden.

Verdiepingsleergang Public Affairs en de EU

U beschikt al over de benodigde basiskennis van de EU-wetgevingsprocessen en de instellingen in Brussel. Deze heeft u bijvoorbeeld opgedaan in de Europamodule van ‘Leergang Public Affairs’, in de ‘Introductieworkshop EU en lobby’ of elders. Nu is het zaak om deze kennis daadwerkelijk in te zetten in uw belangenbehartiging bij EU-instellingen.

In deze verdiepingsleergang gaan we aan de slag met lobbycasuïstiek en leren we hoe we effectief invloed krijgen in het Brusselse. U ontwerpt uw eigen EU-lobbystrategie en krijgt daarop feedback van een deskundige. Daarna gaan we naar Brussel om deze strategie daadwerkelijk uit te voeren en onze kennis van Brussel te verdiepen. We discussiëren over do’s en don’ts met Brusselse insiders, zoals ervaren lobbyisten bij de EU-instellingen, commissieambtenaren en een lid van het Europees Parlement. Ten slotte leren we hoe we onze EU-lobby kunnen verbinden aan onze lobby thuis.

• U hebt eerder deelgenomen aan de Leergang Public Affairs of de introductiecursus ‘EU-besluitvorming in Brussel’. U wilt uw EU-kennis daaruit verdiepen en/of wilt onder begeleiding aan de slag met een lobbycasus bij de EU.
  • U houdt zich in uw dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
  • U werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager, woordvoerder of beleidsmedewerker.
  • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau.
  • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.

Na het deelnemen aan deze cursus weet u precies hoe een lobby in Brussel tot een succes te brengen. U hebt daadwerkelijk een lobbystrategie ontworpen en een eerste stap gezet in een succesvolle lobby. U weet wanneer, waar en bij wie moet aankloppen om effectief iets te bereiken in Brussel. U hebt uw inzicht in de Brusselse besluitvorming verdiept en uw contacten in Brussel uitgebreid. Ten slotte, weet u hoe u de verbinding kunt maken tussen de lobby in Brussel, uw lobby in den Haag en uw organisatie in Nederland.

Het docentencorps bestaat uit een mix van wetenschappers en ervaren praktijkdeskundigen om zowel academische diepte als toepassingsgerichtheid te bewerkstelligen.

Data:
- Donderdag 16 februari
- Maandag 20 en dinsdag 21 maart
- Donderdag 20 april

Kosten: € 2495,-

Inclusief lunches, 1 diner en 1 overnachting met ontbijt in Brussel. Vervoer van en naar Brussel is op eigen gelegenheid en voor eigen rekening.

Voor vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met het Centre for Professional Learning
E: learning@fgga.leidenuniv.nl en T: 070 800 9504