Logo Universiteit Leiden.

nl en

Verdiepingscursus Public Affairs en de EU

Meld u aan voor deze zomercursus en u bent in een keer ‘bij’ in alle nieuwe ontwikkelingen rond de Green Deal. Tegelijkertijd verdiept u uw inzicht in de EU-regelgeving en besluitvorming, vergroot u uw netwerk en snapt u veel beter hoe de hazen in Brussel lopen.

Den Haag

We beginnen deze zomercursus op de Haagse campus van de Universiteit Leiden, in het hartje van Den Haag. Hier leren we van specialisten, onder meer werkzaam bij ministeries, de Tweede Kamer en belangenorganisaties, wat de impact is van Green Deal op uiteenlopende Haagse beleidsterreinen. Daarnaast vertellen wetenschappers die de EU van binnen en buiten kennen hoe Brussel werkt. Wat kunt u doen om uw organisatie zo veel mogelijk van de Europese vergroening te laten profiteren - of er zo min mogelijk onder te laten lijden? Wat voor ruimte is er om invloed uit te oefenen? 

Brussel

Halverwege de tweede middag stappen we in de bus en duiken in de Brusselse carrousel van Europese Commissie, Raad en Parlement. Hier spreken we met tal van specialisten werkzaam bij de diverse EU-instellingen over de Fit for 55 agenda. We spreken met een lid van het kabinet van EU-commissaris Timmermans. We praten met een lid van het Europees Parlement. We horen wat de invloed van de Permanente Vertegenwoordiging op de Green Deal is, en hoe de samenwerking met Nederlandse ambtenaren en lobbyisten verloopt. Ook strijken we neer in het Holland House voor een Brusselse netwerkborrel en praten bij met Brusselse lobbyisten over hun ervaringen rond de green deal en andere zaken. 

 

 • U houdt zich in uw dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
 • U werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager, woordvoerder of beleidsmedewerker.
 • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau.
 • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.
 • U heeft al enige kennis van de EU, bijvoorbeeld door een andere opleiding of ervaring. Bij het ontbreken hiervan wordt u gevraagd ter voorbereiding op de leergang de aangereikte literatuur te lezen.

Van de deelnemers wordt enige voorkennis van de EU voorondersteld. Deze kan zijn verkregen door eerdere deelname aan de Leergang Public Affairs van het CPL (met name de Brusselmodule), eigen ervaring of door het lezen van de vooraf opgegeven literatuur. Daarnaast wordt u gevraagd zich vooraf in een case te verdiepen, die tijdens de cursus verder zal worden uitgewerkt en bediscussieerd. Na afloop ontvangt u een certificaat van de Universiteit Leiden en aanvullende literatuur naar keuze.

 • Algehele verdieping en inspiratie voor het EU werkveld binnen public affairs.
 • Kennis van alle actuele ontwikkelingen rond de Green Deal/ Fit for 55 agenda.
 • Inzicht in de impact van ‘the Green Deal’ op jouw organisatie, en op Nederland in het algemeen.
 • Inzicht in hoe je het beleid van je organisatie in Brussel kunt versterken.
 • Aanscherpen van de kennis over Brusselse besluitvormingsprocessen.
 • Aanscherpen van je inzicht in hoe Brusselse besluitvorming doorwerkt in Nederland.
 • Vergroten van je professionele netwerk in Den Haag en Brussel.

Deze cursus is nog in ontwikkeling, data volgen binnenkort.
Kosten: € 2495,- 

(inclusief lunches, busreis Den Haag-Brussel, 1 diner en 2 overnachtingen met ontbijt in Brussel)

Voor vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met het Centre for Professional Learning
E: learning@fgga.leidenuniv.nl en T: 070 800 9504

Deze website maakt gebruik van cookies.