Logo Universiteit Leiden.

Politiek bestuurlijke sensitiviteit

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit (PBS) is een begrip dat herkenning maar soms ook irritatie oproept onder ambtenaren. Tegelijkertijd zal niemand ontkennen dat het een ambtelijke kerncompetentie is die alleen maar in belang toeneemt.

In tijden van politieke polarisatie en groeiende toetreding tot het politieke spectrum van nieuwe en onconventionele politieke bewegingen die bestuurders en volksvertegenwoordigers leveren, zal op dat vlak immers meer van ambtenaren worden gevraagd. Maar wat is politieke sensitiviteit dan precies? Welke skills en activiteiten behelst PBS eigenlijk? Hoe voorkom je dat sensitiviteit doorslaat en resulteert in teveel loyaliteit en zelfs gehoorzaamheid? Moeten ambtenaren niet juist frank en vrij hun politieke bazen van stevige adviezen voorzien? Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens deze 4 dagen. Discussies zullen op het scherpst van de snede worden gevoerd, op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, praktijkvoorbeelden en de ervaringen van deelnemers.

Kerndocent: Professor dr. Zeger van der Wal

Verlaat onze website om deze video te bekijken.
  • U houdt zich in uw dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
  • U werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager, woordvoerder of beleidsmedewerker.
  • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau.
  • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.

Locatie: Schouwburgstraat 2, Den Haag

Data: voorjaar 2021:
10 en 17 mei, 7 en 14 juni 2021

Tarief: € 1995,- Dit bedrag is vrijgesteld van BTW.

CPL opleidingen ten tijde van corona

Op dit moment geldt in Nederland een lockdown. Het Centre for Professional Learning (CPL) zal daarom tot nadere berichtgeving alle programma’s online aanbieden. Zodra het weer mogelijk is, vinden onze opleidingen weer op locatie plaats. In de gebouwen van Universiteit Leiden zijn extra maatregelen tegen het coronavirus van kracht. Alle cursusruimtes hebben een aangepaste maximumcapaciteit, er zijn looprichtingen aangegeven en er zijn extra hygiëne-maatregelen getroffen. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Nadere informatie vindt u in ons campusprotocol.

Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u ons bereiken op learning@fgga.leidenuniv.nl