Logo Universiteit Leiden.

Masterclass de nieuwe Public Affairs Professional

Public affairs professionals hebben er steeds meer taken bij gekregen. Ze doen veel meer dan alleen de relaties met de beslissers onderhouden, slimme lobbyboodschappen bedenken en werkbezoeken organiseren. Het public affairs vak maakt een proces van taakdifferentiatie door.

In deze masterclass neemt public affairs adviseur Erik van Venetië u mee langs de maatschappelijke trends die van invloed zijn op het vak. In een kleine groep vergelijkt u uw activiteiten met de vijf verschillende rollen van de PA-professional van nu. Past u de nieuwe ontwikkeling al in uw werk toe? Maakt u gebruik van de juiste competenties en stelt u de juiste prioriteiten? Welke dingen kunt u beïnvloeden en welke juist niet?

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de masterclass vragen wij u het volgende te mailen naar de programmaleider: een overzicht van uw bestaande taken, functiebeschrijving en uw huidige plaats binnen de organisatie.

Het programma

Gedurende de masterclass staat uw functie binnen uw eigen organisatie en omgeving centraal. In de ochtend verkennen we met elkaar de overeenkomsten en verschillen tussen de functiebeschrijvingen, de uitvoering van de functies en de plaats binnen de verschillende organisaties. Erik van Venetië licht vervolgens vanuit theoretisch oogpunt de vijf verschillende rollen van de moderne public affairs professional toe.

In de middag maken we de vertaalslag van uw eigen praktijk naar de theorie en weer terug. Aan het eind van de masterclass heeft u een overzicht van en inzicht in de werkzaamheden die binnen uw eigen organisatie en rol van belang zijn, welke competenties daarbij horen en wat daarin uw eigen ontwikkel- en aandachtspunten zijn.

Na de masterclass

In de vier maanden na de masterclass bieden we u twee e-coach momenten met Erik van Venetië. Hij geeft u persoonlijk advies op hoe u de verkregen inzichten verder kunt toepassen in uw eigen praktijk.

• U houdt zich in uw dagelijks werk bezig met het beïnvloeden van besluitvorming en beleid op het snijvlak van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
  • U werkt bijvoorbeeld als: lobbyist, communicatieadviseur, manager public affairs, coördinator belangenbehartiging, issue manager of beleidsmedewerker.
  • U functioneert op HBO of wetenschappelijk niveau.
  • U beschikt over enkele jaren relevante werkervaring.

Erik van Venetië (1958) adviseert en traint bedrijven, overheden en brancheorganisaties op het gebied van lobby & public affairs, issuemanagement en mediastrategie. Als public affairs associé is hij verbonden aan Berenschot. Binnen de Universiteit Leiden doet hij onderzoek naar nieuwe lobby-ontwikkelingen en hij is kerndocent in de leergang Public Affairs. Met Jaap Luikenaar schreef hij ‘Het Grote Lobbyboek – de ongeschreven regels van het spel’.

Datum: 18 november 2021

Kosten: €595,-, dit bedrag is vrijgesteld van BTW en is inclusief literatuur en coaching achteraf.

CPL opleidingen ten tijde van corona

Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, is het weer mogelijk dat opleidingsprogramma’s (deels) op locatie plaatsvinden. De komende periode bekijken we per programma of het programma online of (deels) fysiek wordt aangeboden. Actuele informatie vindt u in de beschrijving per programma.

In de gebouwen van Universiteit Leiden in Den Haag zijn extra maatregelen tegen het coronavirus van kracht. Alle cursusruimtes hebben een aangepaste maximumcapaciteit, er zijn looprichtingen aangegeven en er zijn extra hygiëne-maatregelen getroffen. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Let op: doe altijd de Coronacheck voordat u naar de universiteit komt! Nadere informatie vindt u in ons campusprotocol.

We verwachten dat vanaf september alle programma’s weer op locatie kunnen plaatsvinden.

Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u ons bereiken op; learning@fgga.leidenuniv.nl

Voor vragen over deze masterclass kunt u contact opnemen met het Centre for Professional Learning:
E: learning@fgga.leidenuniv.nl en T: 070 800 9504